Vad är en Carillon?

En Carillon är ett musikinstrument som består av en uppsättning av minst 23 klockor, anslutna till pedalerna som kan manipuleras med händer och fötter. Klockspel finns i många delar av Europa, särskilt i gamla kyrkor och andra platser av historisk betydelse, och en del universitet runt om i världen också behålla klockspel. En mängd olika typer av musik kan spelas på ett klockspel, med några kompositörer som producerar bitar som är speciellt utformade för Carillon. När en Carillon är i gott skick och det hanteras av en kunnig carillonneur, kan man skapa ganska tilltalande utbud av ljud.

Folk har gjort klockorna i olika former och storlekar i århundraden. Förutom att användas för att skapa musik, klockor har också användas för att skicka meddelanden och varningar. By the 12th century CE, var hantverkare börjar stämma klockor, manipulera deras storlek, vikt, form och tjocklek för att skapa enhetliga och behagligt ljud. Den 15-talet fanns flera bellmakers gör framgångsrikt stämda klockor, även om det tog ytterligare 400 år att fullända konsten att trimma klockor.

De flesta klockspel görs med bjällror fall i Bell brons, en speciell metallegering som är speciellt utformad för att göra klockor. Klockorna är gjutna i formar som avgör deras grov form och vikt, och då klockorna raffineras på en svarv. Ett antal olika noter och toner kan skapas med en enda klocka, beroende på hur man blir slagen, trimma förädlar dessa toner så att klockorna kan spelas i harmoni tillsammans.

Spela ett klockspel är hårt arbete. Mindre klockor som producerar högre anteckningar är ganska lätt att spela, med spakar som manipuleras av händer eller knytnävar, även om det tar längre praxis att lära sig att utnyttja olika toner en enda klocka kan producera. Större klockor är extremt tung, och det kräver betydande kraft för att spela dem väl. Den samling av spakar och pedaler kan presentera en hel träning för ett klockspel spelare och en slip av kroppen kan skapa en mycket disharmonisk och obehagliga ljud. När en Carillon fungerar väl, kan den användas för att producera vackra harmonier och kedjor av anteckningar i ett brett spektrum av musikaliska kompositioner.

Flera universitet tillåta studenter att studera Carillon med hjälp av skolans egna klockor som en praxis och pedagogiskt instrument. En del musiker har också egna bärbara klockspelet uppsättningar, som tenderar att ha ett mer begränsat antal oktaver sedan djupa, tunga klockor är inte lätt att flytta runt. Största fiende någon klockspelet är föroreningar och de faktorer, som kan kasta klockor klinga falskt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.