Vad är en Cajón?

En cajón är en trälåda trumma sägs ha sitt ursprung från afrikanska slavar i Peru i början av 1800-talet. Det ser ut som en rektangulär låda med ett runt ljud hål i mitten på ena sidan. Den panel som är strummed, eller faktiskt slog med handen ligger mittemot panel med ljudet hålet. Ordet cajón betyder "låda" eller "box" är spanska. är The cajón ofta tillverkade av plywood, med tunnare plywood används för att dunka sidan av trumman. I vissa områden är en låda från en byrå som används för att göra en cajón. Spelaren sitter ovanpå cajón, sportfiske den mellan knäna så att handen kan nå spelyta. Den cajón används i afro-peruansk musik liksom i afro-kubansk rumba musik och dancing. Flamenco musik använder också cajón instrumentet. Den cajón används ibland i modern musik med den akustiska gitarren. Los Lobos, The Dixie Chicks, Fleetwood Mac och Jennifer Lopez har alla haft cajón i några av deras låtar.

Vissa cajóns är smala nedtill och har sluttande sidor. Vissa typer av cajóns har strängar lagt på slapping ytan för att få en surrande vibrationer till musiken. En cajón kan också ha mer än en i sidan till det så att olika ljud kan skapas. Till exempel kan en spelyta avger tydliga, ljusa toner medan en annan spelyta kan producera mer dov och trä ljud.

Ultra-moderna versioner av cajón innehålla material exempel plexiglas. Peruansk cajón artist, Chino Bolanos skapade Plexiglas cajón. Det är box-formad, öppet och fullständigt ihåliga. Ljudet hålet är klöver-formad och den nedre hörnen har fyra fötter. Det finns många olika typer och storlekar av cajóns och de varierar i pris från ca $ 100 US dollar (USD) till över $ 300 USD.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.