Vad är Zills?

Zills är små cymbaler som bärs på fingrar magdansöser, de är kända som zagat på arabiska. När man dansar, dansarna strejk deras zills att framhäva dansa eller att hjälpa till att etablera en tydlig beat; zills används även när dansarna arbetar rummet för tips och kompletterar, i situationer där det förväntas. Många dans leverera butiker har ett antal stilar av zills, och de kan också köpas via företag som specialiserat sig på Mellanöstern musikinstrument, eftersom zills ibland används i västerländsk musik och kan en del västerländska förnödenheter bära dem.

Av tradition är zills bärs på långfingret och tummen på båda händerna, att skapa två cymbaler. En skicklig spelare kan skapa en rad olika ljud med zills, inklusive tydliga ringsignaler, clacks, och klick, skapa ett mångsidigt utbud av ljud för att komplettera en dans med. Beroende på ljudet, kan zills vara små och nätta, som producerar ett lugnt men högfrekventa ring, eller de kan vara tyngre och större, producerar djupare toner som kommer att bära hela vägen till baksidan av folkmassan.

Att lära sig spela zills är ganska utmanande, och många dansare har problem i början. Spela cymbaler på egen hand är relativt enkelt, men att spela dem när man dansar kan lägga till ett nytt inslag i svårigheter. De flesta dansare säga att lära sig spela zills helt enkelt kräver mycket av praktiken, och att dansarna ska få en vana att alltid flytta när de utövar sina zills, så att de inte vänja sig vid lätt att sitta och spela.

flesta zills är gjorda av mässing, och de är tillverkade på samma sätt som de har byggts i tusentals år. Exempel på zills från tiden före Kristi födelse finns till försäljning i många museer, och som målningar och andra konstverk intyga, innan zills, dansare användes ben, pinnar, kläpparna och diverse andra verktyg för slagverk. Den rytmiska beat i nöjeslivet lämpar sig väl för att spela zills, särskilt när dansare och musiker är väl anpassade till varandra.

Många associerar ljudet zills med Mellanöstern musik i allmänhet, inte bara magdans, och de ibland läggs till musikaliska kompositioner för att ge dem en orientalisk tema. En annan form av zills kan ses i kastanjetter, de percussion instrument som används i traditionell spansk dans. Flamenco är faktiskt en ättling till magdans tradition, ett arv från den muslimska erövringen av Spanien.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.