Vad är Ukiyo-E?

Ukiyo-e är japanska träsnitt och akvarell som är från den 17 till den 20-talen. Många ukiyo-e skildra landskap, vardagliga scener från stadslivet, stiliserade scener från nöjet kvartalen japanska städer, och scener från japansk historia och folklore. Dessa tydliga träsnitt anses väldigt vackert med många konst fans, och de finns att beskåda i ett flertal gallerier och museer över hela världen. Det är också möjligt att hitta inbundna böcker med samlingar av några av de finaste ukiyo-e, och många av dessa böcker är konstverk i sig. på japanska, ukiyo-e betyder "bilder på den flytande världen. " Termen "flytande världen" myntades för att beskriva den ö, sorglös och nöje söker värld av japanska städer under Edo-perioden, då en period av relativ fred får konsten att blomstra i Japan. Som regioner i Japan blev urbaniserade mycket, uppstod en ny klass av hantverkare och konstnärer, så att ukiyo-e att blomstra.

Early ukiyo-e gjordes i svart bläck endast, och ibland hand-colored med användning av vattenfärger. Med utveckling av metoder för färgutskrift, blev värld ukiyo-e expanderat kraftigt, och dessa utskrifter tillgängliga för människor i en rad olika klasser i Japan. Köpmän i synnerhet kunde köpa utskrifter för att dekorera sitt hem och företag, och ukiyo-e har också använts för att illustrera böcker och främja olika evenemang och platser.

Några markanta mästare i konsten inkluderar Hiroshige och Hokusai, som är kända för sina ofta ethereal, haunting träsnitt. Inrättandet av en mästare och lärling för Woodblock utskrift framgick ganska tidigt i Japan, med namngivna mästare locka lärlingar som ville studera med de bästa talangerna inom området. Vissa hantverkare inriktade på särskilda teman, såsom världar Geisha, kabuki aktörer, och sumobrottare eller rika landskapet i Japan.

Somliga anser också att modern japansk woodblocks och akvarell vara en form av ukiyo-e, särskilt när de skildrar verkliga Japan på ett stiliserat sätt. Andra anser att produktionen av ukiyo-e var begränsad till Edo och Meiji perioder i Japan, och att en ny term bör antas för att hänvisa till modernare verk som återspeglar den stora omställningen i den japanska kulturen som inträffade den 20: e århundradet, när Japan blev mycket mer öppen mot väst medan den kämpade med sin kulturella och kollektiva identitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.