Vad är Suzani?

Suzani är en form av traditionellt broderi som är hemma i Centralasien. Iran, Tadzjikistan och Uzbekistan är alla kända för sina suzani och suzanis är i hög efterfrågan över hela världen, tack vare ett ökat intresse för denna traditionella textil. Liksom många tribal hantverk, är suzani ofta kopieras, med kopior tenderar att vara av sämre kvalitet än i verkligheten, och detta är något för konsumenterna att se upp med. En av det viktigaste egenskaperna hos de traditionella suzani är det sätt som sker. Det börjar med paneler av handvävda bomull /siden blandning tyg som tråcklade ihop medan mönster är dragna på paneler, och sedan drog isär. Varje panel har arbetat separat, och då pjäsen är sytt ihop, med anslutande stygn om det behövs för att täcka upp små luckor i broderi. En traditionell suzani innehåller därför flera paneler i materialet, snarare än som görs från en solid platta som. En mängd olika sömmar används, med många bitar bland annat en rad kedja och soffa stygn för visuell och strukturell variationer. Traditionellt är tråden för broderier gjorda av siden, och färgad med inhemska material i livlig rött, svart och guld. Syntetiska färgämnen får användas också, med syntet blir mer och mer populära eftersom de är colorfast och mycket fet, i kontrast till mer behagliga naturliga färgämnen. P

Suzanis kan användas som bonader, dukar, mattor bön, och överkast, bland många andra saker. De är utformade för att ge inredningen samtidigt lägga ett lager av isolering. Eftersom många av de konsthantverkare är muslim, suzanis sällan har avbildningar av människor eller djur, i stället featuring utsmyckade blommiga och geometriska teman. Detta hantverk utövas nästan uteslutande av kvinnor, och för vissa kvinnor kan det vara en källa till ekonomisk självständighet, vilket gör broderi en värdefull färdighet i Centralasien.

Människor i väst med ett Mellanöstern eller centralasiatiska inredning system ofta vill använda suzani. Ursprungligen var dessa vackra broderade stycken i första hand föras tillbaka av resande, och de var föremål samt prydnadsföremål. Med ökande intresset för suzani är många importörer börjar också göra broderade stycken från Centralasien, inklusive maskin-broderade suzani göras med polyester och andra låg-material kostnad. För människor som inte är skickliga i att identifiera hand arbetade broderi och stammar textilier, är det en god idé att konsultera en expert innan du köper en dyr suzani.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.