Vad är Rara?

Early rara går tillbaka till de många afrikanska danser och musik framförd i Afrika. När slavar fördes till Haiti, till dessa former, från flera olika stammar, blandade under de närmaste generationerna producera rara. Musiken är unikt festligare och använder många slagverk, spelade i energiska sätt.

trummor, maracas och skrapor är alla typiska instrument som används i rara. Simply trumpeter vanligen tillverkade av återvunna konservburkar kan också användas. I modern rara, mässing och vass instrument är vanliga, och alla perkussivt instrument som klockor eller Shakers av något slag kan utgöra en del av musiken. Sångare sjunger på haitisk kreol eller Kreyòl, hålla musiken ordentligt bunden till sitt ursprung. Modern rara är mycket populär på haitisk radio och kan blanda in funk eller blues för att ge musiken en modern känsla. Den politiska instabiliteten i Haiti har ibland lett till rara förbjuds, i synnerhet eftersom dess låttexter kan vara öppet kritiska till sociala problem eller regeringschefer. Försök att förbjuda rara har nog bara blivit mer populärt. Stället kan rara "gå under jorden", tills en politisk regim som gör att musiken kommer till makten. har faktiskt några rara musiker bli politiska ledare. Manno Charlemagne var en sådan musiker, vars deltagande i rara leder i sin exil från Haiti. När rara igen blev accepterad mer under 1990-talet, återvände Karl den store till Haiti och blev borgmästare i Port-au-Prince.

Du behöver inte resa till Haiti höra rara. Alla områden, särskilt stadsområden med många haitiska invandrare i USA, kommer troligen att ha en radiostation som spelar rara musik. I USA kan rara fans spela sin favorit rara låtar året runt, inte bara bara runt fastan och påsken. Om du är intresserad av mer om historia och utveckling rara, skrev Elisabeth McAlister en av de bästa böcker på temat. Hennes bok, Rara: Voudou, Power, and Performance i Haiti och dess diaspora anses inte bara underhållande, utan också en av de bästa vetenskapliga arbeten i ämnet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.