Vad är Jidaigeki?

Jidaigeki är en genre i japansk scenkonst. Termen "jidaigeki" betyder ordagrant "period piece" med de flesta jidaigeki dramer sätts i Edo i japansk historia, som pågick från tidigt 1600-tal till 1868. Vissa bitar ställs in även tidigare perioder i historien, med en handfull sprider sig till den 20: e århundradet. Denna genre inom scenkonsten är mycket populärt både i Japan och utanför den, med tittarna njuta jidaigeki stycken för smaken av gamla Japan som de erbjuder. finns många jidaigeki föreställningar som i Edo, den historiska huvudstaden Japan, även om tecken kan också vandra på landsbygden, särskilt om de är samuraj. Dessa stycken innehåller ofta en rad tecken inklusive stereotypa skurkar, köpmän, kan statstjänstemän, underhållare och hantverkare, och riktigheten av en jidaigeki prestanda varierar kraftigt. I vissa fall, inställningen och karaktärer är minutiöst korrekta, medan det i chambara eller "swordfighting" delmängd av jidaigeki genre, får skaparna spela snabbt och löst med historia för underhållning.

Flera egenskaper som skiljer en jidaigeki styck, förutom det uppenbara historiska inställningen. Vanligtvis aktörer använder gammaldags dialekter och accenter, för att understryka känslan av att vara i det förflutna, och dessa föreställningar är ofta tungt på klichéer, med mycket stiliserade karaktärer som kan vara särskilt bekant för japanska tittare. Det är vanligt att hjälten har ett slagord som upprepas på olika ställen i prestanda, och hjälten är vanligen segrar till slut.

Några exempel på denna genre ingår filmerna Ran och Rashoman , men jidaigeki föreställningar kan också ses på TV, på scenen, och ibland i videospel liksom, så tittarna att inta en mer interaktiv roll. Några animerade funktioner är också tydligt från jidaigeki genre, med scener och karaktärer som är avsedda att framkalla kärnan i gamla Japan.

Hur mycket västerlänningar gillar att titta på perioden bitar som i den västerländska kulturen att få en känsla för levande historia, japanska njuta jidaigeki prestanda för deras smak av det förflutna. Vissa aktörer i genren blivit ganska känd för sina framträdanden. För västerlänningar, sådana egenskaper är kulturellt intressant, även om många kan missa den fina och subtila referenser till japansk kultur i en jidaigeki prestanda. Men de kan ändå få tillgång till de svepande utsikt, karaktärer och scener av dessa föreställningar, även om de missar nyanserad information.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.