Vad är Iolanthe?

Iolanthe eller Peer och Peri är en operett av Gilbert och Sullivan. Sir William Schwenck Gilbert skrev librettot, och Sir Arthur Seymour Sullivan komponerade musiken. Iolanthe var deras sjunde operett tillsammans, efter Patience . Iolanthe premiär i London på Savoy-teatern, Richard D'Oyly Carte nya teater, den 25 november 1882. Iolanthe ska inte förväxlas med en akt lyric opera av Pyotr Il'yich Tchaikovsky, Iolanta , som öppnade ett decennium senare under 1892, och som magi, men feer.

Den backstory av opera, en politisk parodi, är det 25 år innan lagen jag hade älva Iolanthe brutit mot en älva lag och gifte sig med en dödlig. Trots att förseelsen var belagt med dödsstraff, räddades Iolanthe av Queen of the Fairies, och hon straffade med exil i stället, på villkor att hon aldrig se sin man igen.

Som opera öppnas har den andra feer övertygade drottningen att benåda Iolanthe, och hon tillåts återvända. Iolanthe son, Strephon togs som en herde, och nu har i akt I, förälskat sig i Phyllis, en avdelning av Kanslersrätten, som måste ha tillstånd från lordkanslern för att gifta sig. Eftersom lordkanslern är förälskad i Phyllis själv förnekar han hennes begäran. Drottningen går med på att hjälpa Strephon vinna Phyllis. Samtidigt frågar överhuset lordkanslern att Phyllis gifta sig med en peer av hennes val, och hon först vägrar. Men då utan att veta att Strephon hälften älva och se honom med Iolanthe, som hon aldrig har mött och fel för en konkurrent, anser hon Strephon att vara otrogen och beslutar sig för att gifta sig med en av två jämnåriga, Mountararat eller Tolloller. Strephon uppmanar älvorna om hjälp, och drottningen straffar kamrater genom att Strephon en parlamentsledamot med befogenhet att passera någon lag som han introducerar. Den första är att basera inträde på en undersökning, som inte spelar bra med jämnåriga.

I akt II, blir det tydligt att älvorna börjar känna om romantik dödliga, närmare bestämt kamrater. Även drottningen tips på hennes känslor för en vaktpost. Mountararat och Tolloller besluta att deras vänskap är alltför viktig för att avsluta i striderna över Phyllis, och övertyga lordkanslern att försöka igen. Samtidigt avslöjar Strephon till Phyllis att han är halv fairy, som klargör situationen med sin mor, och de försonas. Iolanthe hemliga, att hennes make är faktiskt lordkanslern, avslöjas, och trots att hon dömts till döden ska hon träffa honom, försäkrar hon att han inte kan gifta sig med Phyllis genom att avslöja sig som hans hustru, vilket jämnade vägen för Strephon, deras son .

Drottningen kommer att utlösa straff, bara för att upptäcka att alla de andra älvorna har gift jämnåriga också. Drottningen har ett dilemma eftersom älva lagen säger att varje fairy "måste dö som gifter sig med en dödlig, men genomförs, kommer denna lag att upphöra med älvor. Lordkanslern använder sin lagstiftande erfarenhet för att lösa problemet, vilket tyder på att tillägget av ordet inte kommer att skona fairy loppet. The Queen samtycker, men finner sitt eget liv på spel, så hon engagerar sig för vakten som hade fångat hennes uppmärksamhet tidigare, och operan slutar lyckligt för Phyllis, Strephon, och alla andra, med alla kamrater blir feer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.