Vad är Hip-Hop?

Hip-hop är en kulturell rörelse, mest känd för sin inverkan på musik i form av musikgenre med samma namn. Den har sitt ursprung i Bronx, New York, under 1970-talet, främst bland afroamerikaner, med visst inflytande från den latinamerikanska befolkningen i området också. Kulturen i hip-hop har gått från att vara en relativt underground stil till att bli en stor stil i hela världen, och det har kommersialiseras och populärt, särskilt i Förenta staterna. De fyra traditionella pelarna i hip-hop är: DJing, rap, breakdanstävling och graffiti konst. Ytterligare fem pelarna är ibland läggas till: hip-hop mode, beatboxing, hip-hop slang, gata kunskap och gata entreprenörskap.

Hip-hop musik innehåller ett antal välkända element, framför allt DJing och rapping, tillsammans med saker som beatboxing, provtagning och jonglering slår på skivspelare. I början av hip-hop musik, DJs skulle loop delar av låtar, belyser intresset perkussivt mönster som finns i dem, att skapa sina egna nya, framväxande beats. Dessa beats var kopplat till slut med ett rim, som sjunger stil av sång, eftersom rapping.

Beatboxing var en hip-hop rörelsen som bröt sig ur maskinen orienterade DJs, replikerar deras ljud och bryter med det mänskliga röstapparaten. Tidiga trummaskiner kallades beatboxes, och tidig beatboxing enkelt kopieras dessa trumljud. Senare, beatboxing blev en mycket mer komplicerad konstform, med det mänskliga sång systemet härma även de mest komplicerade instrument, och ofta även skiktning slår över varandra genom att använda en form av övertonssång. Några senare beatboxers, särskilt Rahzel av rötterna, sjunger även under beatboxing.

Tillsammans med den musikaliska scenen i hip-hop, kultur härstammar också sin egen form av dans, som kallas breakdanstävling. Det började i South Bronx, tillsammans med musik av hip-hop, och kallas ibland Bboying. Breakdancing innebär en frenetisk, men otroligt kontrollerad, stil av dans som framhäver styrka och dynamisk rörelse av kroppen, matchar exakt beats som utförs av DJs eller beatboxers. Ofta breakdanstävling sker i en strid format, med olika konkurrenter vänd bort genom att visa sina färdigheter och försöker en upp varandra.

Graffitikonst blev en viktig hörnsten i hip-hop scen, samt hjälpa till att införliva delar av kulturen på ett visuellt stimulerande sätt. Även om graffiti funnits sedan urminnes tider, och var en stor spridning i USA bland aktivister och grupper under 1960-talet, hip-hop kulturen tog tag i det och omdefinieras det för att skapa ett visuellt distinkt stil, främst bubblan bokstäver och Wildstyle av skriver nu associerad med formuläret. Graffiti konst är på många sätt ses som det visuella uttryck inom hip-hop, på samma sätt breakdanstävling kan ses som dess fysiska manifestation.

Under det senaste decenniet, hip-hop har blivit allt mer kommersiellt, medan man samtidigt kämpar för att hålla fria och oberoende anda. Medan traditionella annonskampanjer lämpliga aspekter av hip-hop, stora rappare bli mångmiljonärer, och aspekter på hip-hop slang rinna ner i ett samhälle omedvetna om deras ursprung, en konstant vitalisering sker på gräsrotsnivå. Exportlandets av hip-hop scenen runt om i världen har lett till en ny global hip-hop, innehåller traditionella musikaliska arrangemang och modersmål i hip-hop former. Samtidigt fortsätter hip-hop i USA till innovationer gatuplanet, ständigt avvisa och utmanande en konsument kultur som mer och mer accepterar det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.