Vad är Fidelio?

Fidelio är en opera komponerad av Ludwig van Beethoven, tysk tonsättare mer känd för sina nio symfonier, sonater piano och stråkkvartetter. Librettot, inspirerad av en fransk drama av Jean-Nicolas Bouilly, skapades av Joseph von Sonnleithner i 1805, dramat av Bouilly redan hade satt upp tre gånger, i både franska och italienska, då Beethoven började arbeta på den tyska översättningen och expansion av Sonnleithner och Sonnleithner s librettot har reviderats två gånger: först genom Stephn von Breuning år 1806, och därefter av Georg Friedrich Treitschke 1814.

Under denna komplicerade historia av skapande sänktes operan från tre akter till två, och genomgick ett namnbyte. Bouilly arbete hade titeln Leonore, ou L'amour äktenskapliga . Teatern tvungen Beethoven ringa opera Fidelio för att skilja den från den första franska och italienska versionerna, men nu är det standard att hänvisa till de två första versionerna av Beethoven som Lenore och att kalla den tredje versionen Fidelio . Av denna anledning, det faktum att varje version hade en utpräglad uvertyr, och viss förvirring i dating, det närmanden för de två första versionerna är Leonore no. 2 och Leonore no. 3, respektive. Det finns en annan uvertyr från år 1807 som heter Leonore no. 1, och den slutliga versionen är Fidelio Overture.

Beethoven komponerade arbete genom 1804 och 1805, och premiären av Fidelio ägde rum 20 på November 1805 i Wien. Det följdes omedelbart av endast två andra föreställningar, på grund av den franska ockupationen av Wien på den tiden. Premiären av den slutliga versionen var den 23 maj 1814.

Historien om Fidelio är i Spanien på 1700-talet, där lagen jag introducerar Marzelline, vars far, Rocco, är fångvaktaren och som har förälskat sig i sin fars nyanställda assistent, Fidelio. Fidelio är Leonore faktiskt i förklädnad. Hon har tagit jobb i sitt sökande efter sin make, Florestan, som hon misstänker har gjort en fånge i Rocco fängelse. Även om endast Rocco är tillåtet i den lägsta fängelsehålor, på order av guvernören i fängelse, Don Pizarro, Leonore /Fidelio övertalar Rocco att låta henne gå på omgångarna också, eftersom hon misstänker att Florestan är där. Det visar sig att Florestan verkligen hålls, att D. Pizarro anser honom en personlig fiende, och att D. Pizarro planerade att mörda Florestan väntan på att en inspektion av en minister, Don Fernando.

i akt II, har Florestan en vision som Leonore kommer att rädda honom, men tvivlar på dess sanning. Rocco och Leonore fram och börja gräva Florestan grav, om Don Pizarro order. Rocco och Leonore /Fidelio ge Florestan bröd och vatten, men Florestan inte igen sin hustru. Rocco signaler Don Pizarro att graven är redo, och Don Pizarro förskott med en dolk, som bara stoppas av Leonore med en pistol. I detta ögonblick, anländer Don Fernando, och Rocco och Don Pizarro måste gå ut att möta honom. Efter att tillkännage en amnesti, är Fernando förvånad och glad när Rocco presenterar honom med Florestan, Don Fernando vän, och berättar om Leonore agerande. Don Pizarro blir arresterad, bort Leonore Florestan s kedjor, och alla de andra fångarna friges.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.