Vad är Emocore?

Emocore, en förkortning av emotionell hardcore, är en musikgenre med ursprung i Washington DC hardcore punk musikscen. Genren har sina rötter i 1980-talet med band som Rites of Spring, One Last Wish, Beefeater och, som tillsammans känslomässiga texter med hardcore punk. Genren splittrad i mitten av 1990-talet, då många band flyttats till en mildare, mer melodisk stil med mer folklig appeal, och många av de upplöstes hardcore band. Detta gav upphov till de vanliga emo genre.

klyftorna mellan vågor av emocore och terminologi för att beskriva sin splittar och subgenres är inkonsekventa och kraftigt hävdat. Många musiker och fans hävdar att begreppen "emo" och "hardcore" har ingen betydelse. Dessa kritiker säger att bestämma genre på grundval av ett band känslomässiga innehåll är felaktig och inanely godtycklig. Ändå är de termer utbredda och accepterade, om än inte helt klarlagt. är den första vågen av emocore nära knuten till Washington DC musiklivet och musiker Guy Picciotto och Ian MacKaye. Guy Picciotto krediteras med start den första emocore, eller post hardcore band med Rites of Spring i mitten av 1980-talet. Picciotto och hans band revolutionerade genren hardcore punk överger den aggressiva texter till förmån för mer personligt uttrycksfulla och känslomässigt öppna lyrics. Rites of Spring höll hardcore ljud dock, och ofta sönder sina instrument i slutet av deras konserter.

Picciotto och hans trummis, Brendan Canty, fortsatte med att gå Ian MacKaye i bandet Fugazi, vilket kraftigt påverkat emocore ljud. Tidigare ledde MacKaye Minor Threat, en framstående 1980-talets början hardcore punk band. Han formade också straight-edge filosofi att avskräckas tillfälligt sex och droger och stött alla åldrar visar. År 1987 grundade MacKaye Fugazi, som experimenterade med funk, reggae och klassiska ljud rock, vanligen med emotionella, passionerad sång. De är också kända för att avsiktligt hålla konsert priserna överkomliga och motverka konflikter eller Mosh i sin publik. Bandet har varit ett uppehåll sedan 2002.

Influerad av Fugazi, tidigt 1990-tal blev verklighet många nya band som börjar bli populär erkännande, exempelvis Sunny Day Real Estate och Jimmy Eat World. Vissa kallar detta den andra vågen av emocore, andra menar att det var slutet av emocore och början av emo genre, som kastats bort hardcore ljudet till förmån för en mjukare melodisk stil. Bandet Weezer's release av albumet "Pinkerton" 1996 väckte emo rörelsen till en ny populär hög.

Mainstream emo började hävdas 2001 när Jimmy Eat World albumet "Bleed American", som flyttade bandets sound en pop känna. Många andra mer melodisk och krok drivs band började att samlas i emo kategori, till exempel Dashboard Confessional, Further Seems Forever, Fallout Boy, My Chemical Romance och Panic at the Disco. Ju mer aggressiv screamo genre ramped också upp under denna period, med uppkomsten av band som Glassjaw. Emo är stereotypiska förknippas med modetrender att idrotten prydda bälten, eyeliner, lugg sidan och könsneutrala skinny jeans.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.