Vad är Aladdin?

"Aladdin" är en arabisk historia, som i Kina, som har en stor spridning till stor del genom sin koppling bok Tusen och en natt eller Tusen och en natt , som det lades genom en tidig sjuttonhundratalets franska översättare som hette Antoine Galland. Det har sedan dess medverkat i många översättningar, samt varit föremål för ett antal teaterproduktioner och filmer, både animerade och live action.

Historien om Aladdin aktier element med ett antal andra sagor och folksagor bl. a. dess fokus på en dålig och lat ung man som på något sätt drar upp går bra för sig själv trots allas förväntan att han kommer att misslyckas. I detta fall försöker en charlatan trollkarl att lura Aladdin i återerövra en magisk lampa medan dö i försöket, lämnar trollkarl fria att dela hans hemlighet. Genom oavsiktlig magi, är Aladdin sparas och behåller innehar den magiska lampan själv, fast han har ingen aning om sin makt.

Lamporna egenskaper avslöjas när Aladdins mamma försöker att rengöra den. En ande, eller jinni, visas och med kort varsel, blir Aladdin rik och gifter sig med en prinsessa. Den trollkarl får tag på lampan genom att lura Aladdin hustru, som inte känner till dess egenskaper. Vad händer sen varierar beroende på historia, men i slutändan återvinner Aladdin hans hustru, återfår besittning av lampan och besegrar trollkarl. I litteraturen, "Aladdin" visas både som en berättelse i böcker av sig själv, i versioner av bok Tusen och en natt eller Tusen och en natt och i sagans eller folk samlingar tale. Det verkade först på engelska i början av sjuttonhundratalet och har retold by historien samlare som Andrew Lang, liksom av författarna ursprungliga berättelser som Philip Pullman.

Aladdin har varit föremål för musikaler genre som kallas pantomim för mer än 200 år. I pantomim, är Aladdins mor kallas Widow Twankey, spelad av en man. I 2004-2005 års produktion vid Old Vic, Sir Ian McKellen tog på sig rollen. Aladdin som en film är förmodligen mest känd i 1992 års animerade Disney-versionen, som tar sig friheter med historien, som du kanske tror.

från 2000 gjord för TV-film Arabian Nights där Scheherazade berättar flera populära historier som ofta ingår i samlingen ingår en version av historien om Aladdin. Sagovärld Teater skapade också ett avsnitt baserat på Aladdin historien. Bland de animerade versionerna av "Aladdin", en kan tyda på att 1939 års version Aladdin och hans underbara lampan svensk Popeye som anmärkningsvärd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.