Vad är Aida?

Aida är fyra enaktsopera av den italienske tonsättaren Giuseppe Verdi, som även är känd för Nabucco, Rigoletto, Il Trovatore - Troubador på engelska, La Traviata- Fallen Woman på engelska, Un ballo in maschera-A maskeradbal på engelska, och många andra operor. Aida komponerades 1870 med ett libretto av Antonio Ghislanzoni, bygger på ett scenario med egyptolog augusti Mariette och med anpassningar som görs i fransk librettist Camille Du Locle och Verdi själv. Operan var planerad att inleda arbetet på Kairos operahus.

Efter en försening på grund av det fransk-preussiska kriget, premiären av Aida ägde rum i Kairo den 24 december 1871. I det tjugoförsta århundradet, Aida fortsätter att vara en av de mest populära av alla operor.

Historien om Aida äger rum i Memphis och Thebe i tiden för Pharaohs med Egypten och Etiopien i krig. Radames, kapten vid livgardet i Egypten hoppas skall få ansvaret för den egyptiska armén, och han drömmer om detta och hans kärlek till Aida, en etiopisk slav. Han vet inte att hon är dotter till den etiopiska kung. Amneris, dotter till konungen i Egypten går med honom, som är kär i honom och misstänker att hans känslor är aktiverade någon annanstans. Aida visas och Amneris, se hur Radames ser på henne, har hennes misstankar bekräftade. En budbärare visar att kungen av Etiopien leder en armé mot dem, och Radames har utsetts befälhavare för den egyptiska armén att tillgodose dem. Aida nöd är en folie för publiken är förväntan om seger.

I akt II, öppnas scenen i Amneris rum, med hennes tjänare lovprisar Radames segrar. När Aida närmar avfärdar Amneris de andra och konfronterar henne om hennes kärlek till Radames slutligen lura henne till bekännelse. Stammar av en seger marsch nå kvinnor, som har motsatta svar på varsel.

Radames framgår av stadsportarna av Thebe, och Amneris kronor honom med en lagerkrans. Konungen ger honom allt han kan önska sig, och Radames begär att fångarna föras vidare. Aida känner igen hennes far bland dem. Radames ber om nåd för fångarna, som-efter ett gräl-beviljas. Som en sista ära, ger kungen Amneris till Radames i äktenskapet.

I akt III, är det kvällen före äktenskapet. Amneris in ett tempel för att be, medan Aida huvuden för ett sista möte med Radames. Aida far försöker få henne att få information från Radames om hans militära planer, och han chastises henne. Aida och Radames träffas, och hon övertygar honom att köra iväg med henne. Frågar han och hon avslöjar arméns väg, och så snart han berättar för henne, tycks hennes far. Radames är bestörta över det svek, och som Aida och hennes pappa försöker trösta honom, Amneris och chefen prästen Enter. Aida och hennes far fly och Radames ger sig hän. I lagen IV, planer Amneris spara Radames, men han vägrar att försvara sig, och vill bara för döden. Amneris talar om hennes kärlek till honom och berättar att Aida är fortfarande lever, och hans reaktion framhäver Amneris svartsjuka. Vid rättegången, vägrar Radames svara på anklagelserna, och Amernis ber om nåd. Prästerna meningen Radames att begravas levande under gudens altare. Amneris förbannelser prästerna.

Prästerna nära graven och Radames finner att Aida har gömt där för att dö med honom. När de sjunger sina slutliga duett, Amneris vid altaret ovan ber om fred för Radames.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.