Vad Tusch?

Tusch, alternativt kallad tusch eller kinesiska bläck, är en enkel svart bläck gjorda av kol. Det har använts i en eller annan form sedan antiken och blev standard för att skriva och skriva i västvärlden kring sekelskiftet 20th Century. I sin mest grundläggande, är Tusch bara en kol pigment, såsom sot från bränt trä och kåda, kallas KIMRÖK , blandas med vatten till en vätska.

Ofta innehåller Tusch bindemedel eller lim för att göra den slutliga produkten mer hållbara, och ibland även innehåller parfym. Tusch ibland ses i form av en hård kaka eller käpp som skall fuktas före användning, och andra gånger som vätska.

Tusch har använts i både det gamla Egypten och Kina, där den ursprungligen används för att ge kontrast på snidade hieroglyfer. By the 12th century CE, hade Tusch blivit vanliga i Rom. Olika nyanser av svart kan uppnås med sot från olika material. Medan en typisk tidig bindemedel i Indien bläck kan ha gelatin, shellack är allmänt sett i dag. I början av 20th Century, blev Tusch mest populära bläck för tryckning och skriva i väst. Tusch med shellack bindemedel är inte idealisk för pennor, dock, eftersom det tenderar att täppa till dem. Om det inte möter i vardagen så mycket som det en gång var, har Tusch ett antal specialiserade användningsområden i nutid. Tusch är ett medium för tecknade serier, till exempel. Det är också den traditionella bläck som används i kinesisk och japansk kalligrafi.

Indien bläck används också i mikrobiologi för att förbereda bilder. Det används vanligen som en bakgrundsfärg, för att markera bakterie kapsel, som fortfarande är tydliga. Bakteriecellerna är likartat färgas med metylviolett, som tillåter dem att visa upp som en ljus lila.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.