Vem var Tintoretto?

Tintoretto var en italiensk konstnär som arbetade under 16th century. Han anses vara bland de stora renässansens konstnärer i Italien, och exempel på hans arbete hänga på flera stora museer. Eftersom Tintoretto också arbetat med fresker, är det också möjligt att besöka hans konstverk i olika kyrkor. Han hade en tydlig energisk stil som fick mycket kritik vid den tiden, men det skiljer hans arbete i dag, när man blir bekant med Tintoretto stil, är hans verk omisskännlig.

Tintoretto föddes Jacopo Comin, men han snabbt fått smeknamnet "Tintoretto" som ett barn, med hänvisning till sin fars yrke som färgare, eller tintore . Redan som ett litet barn började "Dyer's Boy" för att visa enorm konstnärlig skicklighet, och han var kort lärling med Tizian, en annan välkänd konstnär av perioden. Dock visade Tintoretto lite som sitt eget, och Titian påstås avvisade honom eftersom hans oberoende gjorde honom till ett dåligt val av lärling, men Titian erkänt sin potential som en konstnär. I början av sin karriär studerade Tintoretto noggrant arbete av andra målare, och han behärskar konsten att modellera, som tillät honom att ställa upp komplexa scener att måla utan att behöva oroa sig för det obehag levande individer. Många av Tintoretto verk är stora dimensioner med ett stort antal människor, ofta förvridna i ovanliga eller obekväma ställningar, och modellering utan tvekan hjälpte honom med detta. Han arbetade också för minimal lön i ett försök att få beskyddare och få sitt arbete publicerat. Eftersom Tintoretto hade ingen formell utbildning, kvaliteten på hans arbete är otrolig. Hans vilde, mycket aktiv målarstil gav honom ett annat smeknamn, "Il Furioso," men han visade enorm teknisk skicklighet. I hans bevarade konstverk, en behärskning av perspektiv, färglära och komposition kan ses tydligt. Han var också ytterst produktiv, en stor mängd arbete samt ett stort antal storskaliga bitar. Hans 1588 målning Paradise tros vara den största målning på duk i världen, som mäter 72 fot (22 meter) med 22 meter (7 meter). Förutom att vara en mycket begåvad konstnär, Tintoretto också finns i andra konstformer såsom musik, och han var ett snille, leker med ett sortiment av mekaniska föremål under sin livstid. Han sades också ha varit mycket generös mot de fattiga, trots att hon är lite av en Misantropen. Tintoretto tillbringade större delen av sitt liv i hans Venedig studio, som avslutades vanligtvis gäster och vänner, trots att han enligt uppgift höll katter, som kan ha hållit honom sällskap medan han arbetade.

Tintorettos stora mängden arbete var ett viktigt bidrag till renässansens konst och kultur. Hans stil bröt också kraftigt från traditionell konst, med ljus, färg och åtgärder i nya och ofta häpnadsväckande sätt. Det är klart att andra konstnärer har inspirerats av arbetet i Tintoretto, och de fortsätter att vara i dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.