Vem är Beethoven?

Ludwig van Beethoven, en av de mest inflytelserika kompositörerna genom tiderna, föddes i Bonn, Tyskland 1770. Hans far och farfar var båda musiker, med sin farfar innehar tjänsten som kapellmästare i Bonn, och hans far med lägre prestationer. Det fanns sju barn till sina föräldrar, men endast tre överlevde, och av dessa var han den äldste.

Beethoven fått piano och fiol lektioner i unga år, men hans far verkar ha varit en tyrannisk lärare, om berättelser om unga Ludwig stående vid pianot i tårar är sanna. Hans första offentliga framträdande var vid sju års ålder på Clavier. Han hade därefter flera tangentbord undervisning samt musikteori, samt violin och viola lektioner, men hans allmänna skolan inte förlängde tidigare folkskola.

By 1782, då Beethoven var 11 och en halv, han var redan publicerats kompositör och vikariera för domstolen organist, från vilken han också fick undervisning i piano och komposition och som förutspådde att han kunde leda till en andra Mozart. Hans nästa publicerade arbeten, tre sonater för piano tillägnat kejsar Maximilian Friedrich och ansåg att hans första anmärkningsvärd kompositioner var i tryck innan han fyllde 13.

År 1789, vid 18 års ålder, en framställning Beethoven hälften faderns lön som överlämnades till honom skall främst användas för att stödja sina bröder, och med beviljandet av en sådan begäran, blev han, i effekt, chef för hans familj. 1792 flyttade han till Wien, där han skulle göra sitt hem till sin död, för att bli instruerad av (Franz) Joseph Haydn. I runt 1796 började antydningar av dövhet som senare skulle bli mycket svår att manifestera. År 1802, trots insatser från läkare, uttalades Beethovens dövhet. Detta lidande hade beslutat inverkan på kursen i Beethovens liv. Hans arbete är i allmänhet uppdelat i 3 perioder. Den första perioden är 1794-1800. Den andra perioden 1801-1814. Den sista perioden 1814 fram till sin död 1827.

Beethoven anses övergångsbestämmelserna siffra mellan klassiska kompositörer Haydn och Mozart, å ena sidan, och romantikerna å den andra. Hans innovationer ingår konstruktionen av hans sjätte symfoni (The Pastoral) som programmet musik och hans expansion av kvartetten, konsert, sonat, och symfoni former. Och dessa är några av de former som han är mest känd för. Han skrev nio symfonier, 17 stråkkvartetter, 32 sonater, 5 concerti piano, en violinkonsert, och en trippel concerto, liksom en opera, en balett, scenmusik och närmanden. Många människor känner av ljud, om än inte vid namn, hans femte symfoni, hans nionde (Choral) Symphony, och kejsaren Concerto.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.