Vad är träsnitt?

Som ett exempel på lättnad utskrifter, träsnitt utgör ett konstnärligt förhållningssätt till grafik som har funnits i århundraden. Börjar med en enkel träbit är träsnitt ett sätt att skapa visuella verk genom att använda tekniker såsom stämpling, gnider, och användning av en tryckpress. Kallas XYLOGRAFI, är skapandet av träsnitt anses vara en tid hedras konstform. Här är lite bakgrund om träsnitt, och hur de fungerar.

Förbereda ett block av trä för användning i en serie träsnitt innebär Mejsling eller mejsling bort de delar av den släta sidan av blocket som inte behövs som del av konstruktionen. Det är viktigt att se till att skölpar görs på ett sådant sätt att de går längs med den naturliga träets ådring, snarare än att köra mot strömmen. Detta bidrar till att säkerställa att när det färdiga mallen är indränkta med färg och bringas i kontakt med tryckyta, det är mindre chans att kladd. Noggrann och exakt skapandet av designen kommer att resultera i vad som egentligen är en stabil bild som kan överföras på papper, duk eller någon annan yta som konstnären vill använda.

Bläck administreras vanligen till träkloss genom att rulla över ytan för mallen med en anordning som kallas en brayer. Den brayer är i huvudsak en rulle som hjälper till att fördela bläcket jämnt över urholkad yta av blocket, vilket säkerställer en jämn päls när tryckfärg på den tryckta ytan. När mer än en färg önskas som en del av den övergripande designen kan ytan på träkloss rengöras, och en annan färg bläck används för utskrift. Användning av två eller flera färger i träsnitt har alltid varit populärt, med praxis i flera färger få större uppmärksamhet under senare år.

Stamping en träkloss med den tryckta ytan är ofta populärt sätt att skapa träsnitt. Dessutom kan en process som kallas gnugga skapa intressanta mönster för träsnitt. Detta innebär att placera blocket på en plan yta, i pappren över blocket, och sedan gnugga ytan för att finna ett mönster. Slutligen kan flera block monteras på en tryckpress och användas för att skapa massa träsnitt som är idealiska för användning i såväl böcker som massproduktion av träsnitt som tjänar som vägg utskrifter och andra former av dekoration.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.