Vad är screentryck?

screentryck, även känd som silkscreening eller screentryck, är processen att framställa en bild, eller serigraph, genom att trycka färg om ett tyg stencil består av porösa och icke-porös sektioner. Den serigraph kan framställas på ett tyg, exempelvis en t-shirt, eller annat material såsom keramik, papper eller trä. är screentryck sägs vara baserad på den japanska konsten att katazome, en form av stenciling med vattentät papper som användes i forntida Japan för att kopiera en bild. Vissa säger dock att konsten har sitt ursprung i Fijiöarna där bananblad användes som stenciler. Konsten att silke som det kallas idag patenterades i England i början av 1900-talet. Den första kommersiella användningen av silke i USA inträffade 1914 när John Pilsworth utvecklat en process för att producera flera multi-utskrifter färg från en enda skärm tyg, som användes för att göra mångfärgade skyltar och affischer.

Under första världskriget blev serigrafi att föredra för att skriva ut flaggor och andra patriotiska banners på grund av dess förmåga att skapa relativt identiska och flera lager bilder. På senare tid har serigrafi använts av konstnärer och tillverkare lika. De flesta av oss förmodligen äger en serigraphed t-shirt och många av oss har sett Andy Warhol användning av silke tillsammans med fotografisk headshots på kända personer som Marilyn Monroe.

screentryck är en relativt enkel process . En bit av porösa material används som skärmen. Ursprungligen var det porösa tyget silke, därav namnet screentryck, men idag är de billigare alternativen av polyester eller nylon oftare används. Det porösa tyget är sträckt sträckte sig över ett trä eller metall ram. Sedan den negativa delar av bilden tas fram är avstängd på skärmen med en icke-porösa material som kan vara papper, tyg eller plast. Detta skapar schablonen.

skärmen med schablonen på plats, placeras sedan över den färdiga produkten, till exempel papper eller tyg. Bläck, vare sig vatten-eller oljebaserade, är jämnt fördelad över skärmen. En gummi gummiskrapa används sedan för att trycka på bläck genom porösa delar av skärmen och på det papper eller tyg nedan. Om mönstret efterlyser flera lager och färger, är att bläcket från den första tryckningen få tid att torka, och processen upprepas med en annan schablon eller olika bläck färg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.