Vad är ett oratorium?

ett oratorium är ett musikverk för stämmor och musikinstrument som vanligtvis är heligt i naturen. Oratorier är oftast inspirerade av religiösa berättelser, även om de innehåller vanligtvis text skriven speciellt för oratoriet, snarare än text ur bibeln eller någon annan religiös bok. Den mest uppmärksammade tonsättare oratorier är förmodligen George Frederic Handel, som skrev Messias , en av de mest kända oratorier i världen. Det musikstilen utvecklades på 1600-talet och sammansättningen av oratorier fortsätter än i dag. Inledningsvis var oratorier rent religiös natur, och i själva verket berodde på en äldre tradition av religiös musik utformad som en form av underhållning att dra i omvandlar och förfallit kyrkobesökare. Moderna oratorier är ibland mer sekulära karaktär, även om de flesta ge allvarliga teman, även om de inte berör religiösa frågor.

Många jämför oratoriet till opera. När allt var båda huvudnummer en orkester och sångare. Men det finns några viktiga skillnader som kan användas för att särskilja ett oratorium från opera. Den första är bristen på kostymer, rekvisita, scen, och åtgärder i ett oratorium. Sångare normalt förbli sittande på scenen tillsammans med orkestern, stigande när de behöver för att utföra eller kvarvarande sittande, beroende på regionala traditioner. Oratorier är också mycket tungt på refrängen, med kören för känsloladdade händelser där orkestern normalt skulle visas i en opera. En typisk oratorium börjar med en uvertyr som utförs av orkestern ensam. Uvertyren fastställer de grundläggande teman i pjäsen, lägga grunden för den sammansättning som den utvecklar sig. Enskilda sångare får sjunga arior för att driva berättelsen, och användningen av recitativ är också typiskt tung i ett oratorium. Oratorier funktionen också, som diskuterats ovan, en hel del körverk, och många är extremt lång. Finishen på oratoriet finns ofta en upprepning av de stora musikaliska teman som utförs av orkestern så att publiken känner att arbetet är på väg att avslutas.

oratorier tenderar vara speciellt populär runt om i semesterperioden. De flesta invånarna i städerna kan hitta ett oratorium att lyssna på i december, ofta Messias , faktiskt. Oratorier är även uppträtt sporadiskt under hela året med olika orkestrar och religiösa organisationer. Många grupper utföra förkortade versioner av oratoriet, eftersom många noterade kompositioner kan pågå i fem eller sex timmar, för lång för de flesta moderna publiken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.