Vad är ett mörkrum?

ett mörkrum är ett specialiserat ljus fri miljö utformad för konstnärer som arbetar i mediet för fotografering. För att utveckla film och utskrifter, konstnärer måste arbeta i mörker för att undvika att utsätta ljuskänsliga emulsioner som täcker fotopapper och film innan de utvecklas. Ett mörkrum kan variera mycket i storlek och utformning, beroende på vilken typ av material som man arbetar med i mörkrummet och antalet konstnärer dela det. Ofta konstnärer arbetar tillsammans i ett mörkrum att dela kostnaderna för fotografering.

Vanligtvis är ett mörkrum nås genom ett antal dörrar och gardiner för att förhindra någon form av ljusföroreningar. Detta är mycket viktigt i en delad mörkrum, där olika människor kan utföra olika uppgifter med olika grad av ljuskänslighet. Växlar fungera ovanför ljus i ett mörkrum är ofta svårt att komma åt, så att någon inte av misstag inte slå på dem. En mycket grundläggande mörkrum har vanligtvis en FÖRSTORINGSAPPARAT för att göra utskrifter, tillsammans med ett urval av utveckling kemikalier i separata tubs. Att utveckla utskrifter, exponerar konstnären ljus-utvidgning papper till ljus genom en FÖRSTORINGSAPPARAT och sedan dunks fotografi i en rad utvecklingsländer kemikalier för att ta fram den latenta bilden, stoppa åtgärder för att utveckla bad, fixa ett fotografi, och skölj u kemikalier bort. När processen är klar i mörkrummet är pappersindustrin säkert att utsättas för ljus, och det kan torkas och användas.

Svartvit fotografer kan arbeta i ett mörkrum med vad som kallas "säker belysning "vanligen i form av orange eller röd belysning. Eftersom svart och vitt utvidga papper är sensibiliserade för den blå-gröna delen av skalan, rött ljus i mörkrummet kommer inte ha någon inverkan på den färdiga utskriften. Detta säker belysning innebär att fotograferna kan se vad de gör i mörkrummet.

fotografer Färg och film utvecklare är inte så lyckligt lottade. Filmen är extremt känslig för ljus, så det måste bearbetas i totalt mörker. Färg utvidgas papper är också känsligt för ljus över många delar av spektrumet, vilket innebär att fotografen måste arbeta i mörker för att undvika suddiga eller grumling den färdiga utskriften.

Människor som just börjat lära fotografi brukar använda hyrt mörkrum, eftersom kostnaderna för att inrätta ett mörkrum kan bli hög. Professionella fotografer får använda en poolad mörkrum, vilket är fallet i många tidningar som använder film fotografering, eller de kan ha privata mörkrum. Konstnärer tenderar att föredra privat mörkrum för deras arbete, eftersom den tysta tillåter dem att fokusera.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.