Vad är en mandolin?

En mandolin har åtta strängar, ordnade i fyra par, och en rundad trä skal. Som en del av chordophone familj, är mandolin en viss typ av luta. Ljudet av chordophone instrument kommer från vibrerande strängar. Den mandolin, och dess närliggande mandola och bouzoukis, betecknas som citterns eftersom de är plockade med ett plektrum som en gitarr: s val, snarare än spelas med en båge som en fiol. är Mandoliner inställda som fioler, eftersom deras par strängar korrelerar med de fyra strängarna av de mindre instrumentet. I chordophones, strängar gjorda av tråd eller senor är upphängda mellan två ändpunkter. Avståndet och tautness mellan dessa ankarpunkter bestämmer tonen. Mandolin strängar är stämda unisont och skiljer sig från nästa par med en femtedel av en not. Vissa variationer på mandolin är mandola, stämd en femtedel lägre, mandobass stämd som en ståbas, och mandocello, stämd en hel oktav under mandolin.

Många utvecklingsstadier ändrade mandolin från en gammal lutan till en modern amerikansk folkmusik instrument. Mesopotamien uppstod en urholkad trä skål med strängar kallas Oud, som betyder "trä". Många europeiska länder anpassad detta enklaste chordophone, lägga strängar, frets, förlänga eller förkorta strängarna, och förändra kroppens form. Fjortonhundratalet Italien såg uppkomsten av mandola, italienska för "mandel," direkt anfader till mandolin.

Århundraden senare väckte italienarna sin älskade instrument till Amerika i första och andra omgången av invandringen på 1830-talet och 1880-talet, respektive. När den runda-stödda sort infördes till platsen, en musiker och tillverkare vid namn Orville Gibson gjort betydande förändringar för att modernisera relik. I början 20th Century, som vaudeville och jazz blev populär musik former, Gibson omgjord till mandolin som en amerikansk tidsfördriv genom planing av baksidan, böjda halsen, lägga till en fingerboard, och andra innovationer som gör det lätt att lära. I salonger och teatrar över hela landet, vanliga människor drogs mot återuppfunnit instrument för kvällsunderhållning. Till och med hösten vaudeville-teater under 30-talet, förblev mandoliner populär. Idag är deras unika sound är förenat med musikformer så olika som jazz, country, folk, bluegrass, klassiskt, och även elektrisk rock.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.