Vad är en klarinett?

klarinett är både en familj av instrument och ett enda instrument som tillhör den enda Reed grupp av träblås, som även innefattar saxofoner. Klarinetter används både orkestrar och band, och innehöll i klezmermusik, kvintetter träblås, ensembler vind och körer träblåsinstrument. Den enda vass som är medlemmar i klarinetten familjen är följande, ordnade från lägsta till högsta.

 • Contrabass klarinetter i BB är den lägsta klarinetter, som sträcker sig en oktav lägre än basklarinett. De är de enda klarinetterna som kan göras helt i metall, och de liknar contrabassoons i utseende.
 • Contra-alto klarinetter i Eb, även om det ibland också kallas contrabasses , har vissa skillnader: Området är högre, är att överföra olika, och instrumentet är karaktäristiska gjorda av rosenträ.
 • Bass klarinetter i Bb sortimentet är en oktav under basklarinett, och tillämpningsområdet liknar fagott. Den lägsta tonen beror på om de särskilda basklarinett har en förlängning. Det är notated antingen i diskanten eller basen klav, klingande antingen en stor sekund eller en stor nionde lägre än skriftligt.
 • Alto klarinetter i Eb används främst i band och ensembler vind. De låter en stor sjätte lägre än skriftliga och är inte allmänt som ett soloinstrument.
 • Basset horn i F ljud en perfekt femtedel under den skriftliga delen. De är inte längre en standard instrument för orkester skriva, men används i äldre delar, såsom Mozarts Requiem, för historiskt korrekt. Det finns också ett sällan använt Basset clarinet A med en låg C.
 • Soprano klarinetter är klarinetter i Bb eller A som de flesta syftar på när de helt enkelt säger "klarinett. " Vilken av dessa två väljs för användning kan bero på de viktigaste i arbetet, med en tendens att välja Bb instrument för platta knapparna och A för arbeten i skarp nycklar, men detta är inte ett hårt och snabbt regel. I populärmusik, jazz och militär musik, tenderar man att hitta Bb klarinett krävde.
 • Sopranino /piccolo /hög klarinetter i DB och E, och tidigare C, utöka sortimentet av uppåt sopran klarinett och används omväxlande, i likhet med A-och Bb klarinetter, med EB används för platta knappar och D för skarp nycklar.

Alla klarinetter, oavsett storlek eller genomförande, har samma fingersättning systemet. De också alla ha en "paus"-där övergången i greppet kan utgöra ett problem för de spelare som inte är expert.

uppfanns klarinett av Johann Christoph Denner i slutet av 17th century och grundade på de chalumeau , en vass med åtta finger hål och motsvara ungefär en oktav . I den 18-talet gjordes instrument av trä eller elfenben och hade tre eller fyra avsnitt och två nycklar-Denner innovationssystem.

Idag finns det två keywork system-de franska och tyska-och fem delar. Den första delen är språkrör , där röret innehas av en ligatur. Därefter kommer en fat gemensam som fäster munstycket till övre gemensamt av instrumentet, där den vänstra handen spelar. Efter det kommer de sammankopplade lägre gemensam för höger, följt av klocka .

Det finns många kända klarinett passager, inklusive inledande temat i första satsen av Tjajkovskijs Symfoni nr5 och Ivan kattens tema i Prokofievs Peter och vargen . Det finns många noterade klarinettister, vars antal omfatta Woody Allen, Benny Goodman, Artie Shaw, Richard Stoltzman, och Evan Ziporyn.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.