Vad är en armónica?

En armónica är en mycket unik typ av crystallophone, ett instrument som använder glas för att producera det önskade ljudet. Detta instrument var mycket populär på 1700-talet och tidiga 1800-talet innan den haft en markant nedgång, i slutet 20th century, flera musiker återupplivat armónica, utföra olika arbeten på detta fantastiska instrument för att få människor intresserade. Du kanske kan höra en armónica inom ert område, särskilt om du har en aktiv Historical Society, och flera exempel på armonicas kan ses på displayen på museer. Om du någon gång köra ett vått finger runt kanten på ett glas, har du en idé om vad en armónica sounds like. Istället för att använda ett enda glas, men innebär en armónica eller Glasharmonika användning av en serie kapslade glasskålar som har skapats under mycket speciella storlekar för att generera önskad toner. Skålarna är monterade på en axel som är spunnet av en motor eller fotpedal, och musiker spelar armónica genom att doppa sina fingrar i vatten och kör dem längs glasögon.

Ljudet av armónica är ganska tydlig. Många säger att det är mycket kuslig och eterisk, medan andra tycker att det är lite rivning, och det är omöjligt att replikera med andra instrument. Flera kompositörer skrev faktiskt stycken specifikt för armónica, och många andra delar har anpassats för detta fascinerande instrument för att visa upp sina olika färdigheter. Mozart och Donizetti, bland många andra, skrev verk för armónica.

Historien om armónica börjar i Venedig, hem för europeiska glasblåsning. Tiden ifrågasatte venetianska glassmakers sig i att skapa en mycket svår och utsmyckade bitar av glas, och fina glas blev mycket uppskattad, och mycket dyra i Europa. Så tidigt som på 1600-talet konstaterade folk som när de är våta händer var överkörd av glas, ett mycket distinkt ljud har producerats, och av 1700-talet personer som spelar vinglas som hade fyllts med olika mängder vatten för att skapa önskad tonhöjd.

När Benjamin Franklin hört en sådan prestanda på 1760-talet, han blev inspirerad nog att försöka hitta en version som skulle vara lättare att spela, och resultatet blev armónica. Hans uppfinning tillåter musiker att spela upp till 10 skålar i en, skapar ett mycket frodigt, rikt ljud som inte kan produceras av bara spela vinglas. Franklin utförs på hans armónica regelbundet, och instrumentet blev en populär modefluga för en kort tid, särskilt i Tyskland.

Minskningen av armónica är lite svårt att förklara. Under 1800-talet, hävdade somliga att instrumentet körde folk galna med sina intensiva ljud och historiker har föreslagit att detta kan ha lett till instrumentets nedgång. Den armónica är också svårt att transportera, som kunde ha gjort det svårt att sponsra konserter och andra evenemang. Men detta instrument antagligen helt enkelt inte är svårt att precisera. En armónica kommer att bli överväldigade av en vanlig orkester, och ljudet är svårt att höra i en stor konsertsal, armónica föreställningar är oftast bäst hörs på nära håll, och inte lämpar sig väl till den stora konsertsalar av 19th century.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.