Vad är en Shakuhachi?

shakuhachi är en japansk slut blåsta flöjt, höll som en skrivare eller Native American flöjt, snarare än som den tvärgående konsert flöjt som är mest bekant för många västerlänningar. Som medlem i flöjten familjen, är det också i samband med larm, pipor, panflöjter, piccolaflöjt och kannor. Som ett slutet blåst flöjt eller rim-flöjt, är shakuhachi i samband med olika flöjter av Afrika och Central-och Sydamerika, liksom den kinesiska Xiao, utvecklades under Handynastin och kopplas läror Konfucius. är The shakuhachi oftast gjort av bambu, men ibland är byggda av trä, eller till och med plast. Den har fyra finger hål och en thumbhole. Det kallas en skårad flöjt eftersom det har ett hack, antingen böjd som ett U eller spetsiga som ett V, skär i kanten, för pitch produktion.

Tonerna från 21,5 tum (54,5 cm) instrument motsvarar ungefär D, F, G, A och C i en västlig skala, liknande den omfattning som ofta kallas mindre pentatoniska. Mellanliggande platser och oktav förändring uppnås genom grepp tekniker och embouchure justering. Half-holing och kvarts holing, liksom över-grepp, används också. Liksom med andra blåsinstrument, längre instrument har lägre tuning. Den shakuhachi används i meditation genom en Zen buddhistisk sekt, i helande musik, och i shakuhachi orkestrar. Det har gått rang av orkesterinstrument i bitar såsom Konsert för Shakuhachi och orkester av Yamamoto Hozan, men shakuhachi och Koto är en mer traditionell ensemble kombination.

noterade shakuhachi spelare har inkluderat Masakazu Yoshizawa, som spelar var med i En geishas memoarer soundtrack och Bill Shozan Schultz, som spelade i Snö faller på Cedars. Andra högt ansedda shakuhachi spelare omfatta Yokoyama Katsuya, Watazumido Doso Roshi, Kozan Tanifuji, Kuniyoshi Sugawara, Anne Norman, John Kaizan Neptunus, Akikazu Nakamura, Kifu Mitsuhashi och Riley Lee.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.