Vad är en Sea Shanty?

En sjömanssång är en arbetsgrupp sång framförd av sjömän, när de utför repetitiva arbetsuppgifter på ett fartyg. Rytmer av låtarna sammanföll med sjömännens rörelser som de arbetade, hjälpa till att lätta bördan av hårda fysiska arbete och lindra tristessen. Ordet "hydda" kan ha kommit från det franska ordet Chanter , som betyder "att sjunga. " En annan teori är att uttrycket härstammar från amerikanska sjömän och hamnarbetare, som bodde i "shanties", eller rå, rustika kåkstäder.

Användning av sjömanssång var populärast under Age of Sail, från den 16: e till mitten av 19th century. Square riggade segelfartyg, som drivs nästan uteslutande av arbetskraft, fanns rikligt under denna tid, och användes för att underlätta den internationella handeln. Detta resulterade i en efterfrågan på sjömän, som tillbringat långa timmar till havs arbetar i linje med fartyg. Bristen på underhållning tillsammans med den stam av hårt arbete gav upphov förmodligen den allra första sjömanssång. var en riktig sjömanssång aldrig sjungit under en sjöman fritiden, men bara under arbetet. Idag är havet shanties utförs som en typ av populär traditionell musik genom körstämmorna grupper och sångare folk. Många sånger som vi ser som havet shanties i modern tid är faktiskt "Foc'sle" låtar som sjömännen sjöng under sin fritid, men inte verkliga historiska shanties havet. Det finns tre grundläggande typer av hav shanties, med en annan typ som används för varje enskild uppgift. En Halyard sjömanssång, också känd som en fjärrtrafik shanty, sjöngs medan utför tungt arbete som kräver mer tid mellan drar. En korta shanty, också känd som en kort dra shanty, sjöngs medan utföra snabba uppgifter som krävs stor styrka. En Capstan Shanty sjöngs medan du utför monotona arbetsuppgifter som varade en lång tid, och behövde inte dra på linjer, såsom höja ankare. Ibland seglare skulle ändra rytmen av en typ av shanty att passa den aktuella uppgiften.

är en sjömanssång vanligtvis sjungs av en shantyman, eller de självutnämnda sång ledare och en grupp seglare som svarar på honom. Shantymen respekterades bra och värderas på varje fartyg, eftersom de stärkt moralen hos sjömännen och lät dem arbeta. Den shantyman ropar en linje som sjömanssång, och sjömännen svarar med en motsvarande linje av låten. Sjömännen synkronisera sina rörelser med den sista stavelsen i varje rad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.