Vad är en Rondalla?

En rondalla är en ensemble med plektrum instrument, stränginstrument som spelas med ett plektrum eller plocka. Den har sitt ursprung i Spanien, men blev en av de traditionella formerna av filippinska folkmusik efter dess införande till öarna i 19th century. Philippine rondalla instrument är tillverkade av inhemska filippinska trä och lekte med en sköldpadd plektrum.

Ordet rondalla är från spanska Ronda , som betyder " Serenade. De centrala instrumenten i en spansk rondalla är gitarr, mandolin och luta. Musikerna åtföljs av minst en sångerska, och ibland även av handhållna percussion instrument. Även ensemblen av stråkinstrument funnits i någon form i Spanien sedan åtminstone den 16: e århundradet, rondalla är från början 19th century. Snart därefter reste till Filippinerna, då en spansk koloni.

Early filippinska rondallas spelade västeuropeiska sånger, mestadels opera-arior och symfonisk närmanden. Även om sådana låtar är fortfarande i den filippinska repertoar, det filippinska rondalla har blivit mycket mer varierad genom åren. Den utvecklats till ett socialt viktigt folk form, spelat på gemenskapsnivå evenemang såsom bröllop och fester. Idag kan rondallas spela mer modern musik, såsom revynummer och latinamerikansk dansmusik, förutom filippinska folksånger och europeisk klassisk musik. Den stora filippinska rondalla instrument är banduria, gitarr, den octavina, att prisa och elbas eller kontrabas. Den banduria är ett centralt instrument i ensemblen och tillsammans med octavina och prisa, unik till Filippinerna. Gitarr och kontrabas vardera har sex strängar, medan alla andra rondalla instrument har 14 strängar grupperas i sex trimma enheter att ta fram ett fylligare ljud. En åtta-bit rondalla borde ha fyra bandurias och en av varje gitarr, octavina, prisa och kontrabas. Många rondallas är ganska stora, med 30 eller 40 medlemmar, särskilt för viktiga sociala evenemang. En 30-bit rondalla har 16 bandurias, tre piccolo bandurias, tre gitarrer, tre octavinas, tre berömmer, två kontrabas. Antalet och typen av slagverk är frivilligt för alla storlekar rondalla.

Under 1960 var rondalla extremt populärt i Filippinerna, och rondallas regelbundet konkurrerade med varandra andra på tv-och radioprogram. Banden erhållit finansiering från skolor, statliga tjänstemän, och puckelpist affärsmän som varje försökte få den bästa rondalla. Idag har populariteten av filippinska rondalla avtog något i sitt hemland, men grupper i länder över hela världen, inklusive USA och Japan, håller traditionen vid liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.