Vad är en Ocarina?

Namnet "ocarina" används för två typer av fartyg flöjt. Ordet "fartyg" används för att ange att instrumentet inte bygger på ett avlångt rör. En typ av ocarina är en ihålig instrument som spelas genom en förlängd språkrör och uppfanns av Giuseppe Luigi Donati i början av 1850-talet. Men namnet "ocarina" är också tillämpas på alla slags fartyg flöjt från hela världen, inklusive de spelar genom att andas på ett hål i stället för genom ett munstycke.

Tidigt fartyg flöjter har hittats i Kina, Latinamerika, Afrika och Papua Nya Guinea. Dessa instrument anses vara föregångare till ocarina. De gjordes på olika sätt av sten, lera, trä, ben, och med gourds eller skal av djur. I Latinamerika, former som härmade djur, människor och fåglar var populära.

Bird-formad lera visselpipor blev populära leksaker för barn i Europa, och det var från detta instrument som Donati tog sin kö. Fartyg flöjter från hela världen har olika stämningar och olika antal hål, men Donati stämde det att ge en fullständig västerländsk skala, och ingår så många som 10 hål för fingrarna och tummen. Den Donati ocarina beskrivs som "äggformade-," en "ubåt" ocarina, och en "söt potatis. " Några av dem har en mycket spetsiga änden.

Några av Donati's ocarinas är på konstmuseer såsom Museum of Fine Art i Boston. Men i Budrio, där Donati bodde och arbete, kan man hitta Budrio Ocarina Museum, med exempel på både Donati's ocarinas, liksom de som gjorts av andra kända beslutsfattare. I museet finns också en samling av ocarina-making utrustning.

Idag fortsätter ocarina att ha en stor variation. Det kan ha en eller flera avdelningar, vara tillverkade av plast, porslin, lera eller metall, och har fyra till tio hål, ibland av liknande och ibland i olika storlekar. Den ocarina sysselsätter användning av tekniker som halv hål (delvis, i stället helt och hållet täcker ett hål att avsiktligt variera tonhöjd) och över-grepp eller kluven grepp. Den ocarina klassas av pitch, i likhet med inspelning, med till exempel sopranino, sopran, tenor, bas, etc.

Flera andra beslutsfattare skapat andra ocarina innovationer. John Taylor, en engelsman, skapade en fyra-hål (ibland plus tumme hål), där hålen är inte lika stora. Modellen blev mycket populär och är ibland kallad "engelska ocarina. " David Hannauer, en amerikan, lades en andra tummen hål mot Taylors modell.

ocarina har även figurerat i modern musikinspelningar. Förutom uppträdanden av ocarina ensembler, det ocarina har funktioner populära låtar som "Wild Thing" som Troggs och i filmljud, exempelvis vid Road to. . . -serien featuring Bing Crosby, Bob Hope och Dorothy Lamour och Den gode, den onde, den fule , som består av Ennio Morricone.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.