Vad är en Obligato?

En obligato är en del av musik som ses som mycket viktigt av kompositören. När noten "obligato" eller "OBLIGAT" förekommer i en musikalisk komposition, betyder det att det markerade avsnittet inte bör lämnas ut eller byggs om, eftersom det är avgörande för bit. Motsatsen till obligato eller "obligatoriska" skulle ad lib , en märkning som används för att indikera att den berörda kan ändras eller lämnas ut för att passa behoven hos de utövande konstnär eller konduktören.

är den term som kommer från latinets obligare , som betyder "vara till lags. "På italienska, det är utskrivet som OBLIGAT , och denna stavning föredras av många musiker, men" obligato "är också acceptabelt, särskilt bland engelsktalande musiker och kompositörer. Eftersom innebörden av detta ord antyder, en obligato del av en sammansättning är inte förhandlingsbar.

Historiskt musiker ofta anpassas, ändras, eller lämnas ut bitar av musik, vilket gör obligato notation krävs för kompositörer som ville behålla vissa delar av deras verk intakt. Detta förslag kan tyckas märkligt att modern musik fans, eftersom klassisk musik i dag utförs ofta som skrivit detta bruk var en gång ganska vanligt. Beroende på pjäsen, kan termen också ett företag påminnelse om att inte bara musiken nödvändig, men att musiken bör utföras exakt som det står skrivet, med de instrument den är skriven för.

Särskilt i barock kompositioner, är det vanligt att se markeringar som skiljer mellan obligato och generalbas. Normalt är en basso continuo tänkt att vara en diskret komplement till de viktigaste melodi i stycket, och det är ofta improviserad av musikern i prestanda. När en obligato notation används, innebär det att musiker hade en särskild vision för harmoniska ackompanjemang, och han eller hon vill musiker att hålla oss till det.

Eftersom tendensen att ändra klassisk musik som önskat har bleknat, innebörden av begreppet "obligato" har också ökat i vissa kretsar. I vissa fall är den term som används på ett sätt motsatsen till den ursprungliga betydelsen, för att markera en del av en sammansättning som är överflödiga eller mindre viktig. Exempelvis kan en kompositör erbjuda en obligato alternativ till ett komplicerat avsnitt i ett stycke musik för musiker som inte känner till den ursprungliga sammansättning. Självklart kan det vara lite förvirrande, och det är också irriterande att några klassiska artister och kompositörer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.