Vad är en Netsuke?

En Netsuke är en typ av miniatyr carving som ursprungligen kommer från 17th century Japan. Ursprungligen användes en Netsuke att bifoga ett onro , en dekorativ träarkitektur bärväska, en mans Obi eller skärp. En Netsuke är något som en stor knapp, ofta runda och ibland ganska invecklad ristade. Även nyttiga blev Netsuke ett tillfälle för hantverkare att visa upp sina färdigheter och blev så småningom beundras och samlas bara för deras egen skull. Dag, både antika och moderna hantverkare Netsuke kan sälja för tusentals amerikanska dollar (USD). får Netsuke göras av en mängd olika material. Förr i tiden var elfenben de mest populära. Andra djur horn, ben, eller tänder kan användas. Flodhäst tand är den moderna substitut för elfenben. Netsuke kan också göras av korall, bambu, agat, porslin, Tagua mutter, vävda sockerrör, lack, och ett antal lövträd sorter. Många Netsuke innehålla metall accenter också. Det finns många olika traditionella former för Netsuke också. Katabori och Anabori , samt den vanligaste typen, är runda och ristade överallt. Anabori är urholkad genom centrum. Den näst vanligaste typen av Netsuke görs för att se ut som en mask från japansk Noh stil drama.

Manju Netsuke är runda men platta, som en tjock skiva, och typiskt ristade i relief på varje sida. Ryusa och Kagamibuta är samma grundläggande form, men ryusa är mer invecklad ristade, så ljus att lysa igenom, och kagamibuta har en skål med elfenben eller liknande material med en metall lock. Slutligen kan Netsuke vara formad som långa stänger. Dessa modeller kallas antingen Sashi eller Obi-Hasami , slutar sistnämnda funktionerna krökta som ligger på båda sidor av Obi. Vissa Netsuke funktionen rörliga delar också.

Netsuke kan vara abstrakt i design, eller så kan skildra något i konstnärens fantasi. Antik Netsuke från Edo-perioden erbjuder ofta en intressant inblick i japansk kultur vid den tiden. Några vanliga motiv för Netsuke ristaren inkludera människor, djur, sexuella scener, växter, mytisk eller religiösa figurer och litterära eller historiska scener.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.