Vad är en Mummery?

En KOMEDI eller skådis pjäs är en typ av folk spelar. Många mummeries funktionen pantomim, med allegoriska tomter och tecken hämtas från folktro och mytologi. Bruket att mumming är ganska gammal, och mummeries kan ses i många delar av världen i dag, vanligtvis på historisk väckelser och vid speciella tillfällen. Som i ett KOMEDI kräver inga speciella förkunskaper, beroende på vilken karaktär en spelar och en del människor tycker om att delta i denna form av folkkonst som ett sätt att fira sin kultur och sitt arv. Historiska uppgifter tyder på att mumming uppstod i England, troligen under medeltiden, och sprids därifrån till andra regioner i Europa. Tidiga mummeries utfördes uteslutande i pantomim, och Mummers ofta bar masker och andra förklädnader, förklarar termen "guisers" som beteckning för artister i en KOMEDI.

Mummers reste från hem till hem att sätta på sina framträdanden på speciella tillfällen, och de har också utförts vid mässor, framför monarker under olika kungliga framskrider, och i domstol. Vissa monarker, inklusive Henry VIII, även utförts i mummeries sig, njuter förmåga att kamouflera sig för en natt. Förutom featuring siffror från folksagor, mummeries ingår ofta teman på gott och ont, med lojala riddare tappert kämpar mot inkräktarna och andra företrädare för det onda. Många mummeries har också en doft av den mystiska, med en mäktig trollkarl eller läkare som har förmågan att återställa livet till en dräpt hjälte. Klassiskt, var temat för uppståndelsen mycket vanligt i mummeries, och i många fall den uppståndne tecken representerade monark eller nation, triumfera över det onda och blir starkare i processen.

berättelsen på ett KOMEDI är ofta överdrivna och kraftigt upp, och historiskt, mummeries ofta innehöll förtäckta politiska kommentarer. I en tid med komplicerade sociala koder, skulle det ha varit lätt att bädda kommentar i till synes oförargliga roligt och mummeries användes för att kritisera regimer eller för att direkt inrikta sig på specifika regenter.

Idag Mummers klä sig i vintage kostymer och de kan bära masker eller ansikte färg, eller gå Tvåfärgad. De fyller i parader, och på speciella dagar som de kan återuppliva traditionen med mumming på gatorna, resa från hemmet till hemmet. Det KOMEDI är speciellt lever och frodas i Storbritannien, där det har utövats i hundratals år, och i vissa före detta kolonier, har denna konstform också bevarats.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.