Vad är en Masque?

Masques var en form av konstnärligt resultat i 16 och 17-talen. De var avsedda för privat hysa en domstol, såsom domstolarna kung Henry VIII och drottning Elizabeth I, med den offentliga versionen av en mask är ett festtåg. Den konstform som faktiskt har sina rötter i tidigare traditioner och olika former av maskspel uthärda i den moderna kulturen, många historiker tror att traditionen med opera, exempelvis utvecklats från italienska masker. I en Masque, spelarna bar typiskt överdådiga kostymer och olika masker, accentuerat av rika uppsättningar och ackompanjerade av musik. Spelarna agerade utifrån en kort berättelse, ofta teckning från mytologin och populär allegori, och tillsammans med sociala eller politiska kommentarer som skulle ha varit gynnsam för den mottagande. The Masque inkluderade dans, sång och poesi, och när masque slut, skulle dansa öppen för alla. Det tidigaste masques tycks ha ägt rum i Italien, och de spreds snabbt till Frankrike. Henry VIII bidrog till att få den masque till England och upphöja det till en konstform, men tidigare tillställningar såsom mummeries var ganska lika. En KOMEDI är en parad och prestanda som kan vara offentliga eller privata, där spelarna också masker. Mummers brukade resa genom den engelska landsbygden, sätta på föreställningar i städer och i hemmen överhuset.

Utarbeta underhållning var mycket populär i Tudor Court, trots masques utfördes också under senare år. The Masque anspelade ofta till pågående politiska händelser, vanligen kompletterar suveräna visdom, rättvisa och vänlighet. Spelarna kommer också interagera med publiken, declaiming poesi till attraktiva kvinnor eller ritning åskådare till danserna mellan handlingar. I slutet av maskspel, bort spelarna deras masker för att avslöja deras ansikten, det var inte ovanligt att högt uppsatta kavaljerer bland spelarna, och ibland högre medlemmar av staten. Henry VIII och Charles I, till exempel, deltog bägge i domstol maskerader.

Generellt sett skulle en masque ha lagts på en del av ett festligt tillfälle som en bröllop eller dop. När regenter och stormän rest, kan de hälsas med masker på olika platser längs vägen, firar besöket och monarken. Händelsen skulle ha följt med middag, dans och andra festligare aktiviteter, med val medlemmar i samhället och tur är medlemmar i gemenskapen inbjuds att delta eller titta på. Som ofta sker i skiktat samhälle, begreppet masque filtreras bort i den allmänna gemenskapen, med masker bli en del av fest för alla klasser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.