Vad är en Madrigal?

En Madrigal är ett musikstycke som är avsedd att sjungas med mellan två och sex röster i polyfona harmoni. Denna musikalisk form varierar mycket i stil och innehåll, men de flesta madrigaler är sekulära kompositioner, med kärlek är ett populärt tema, särskilt i senare 17th century madrigaler. Chamber choirs kan utföra madrigaler vid särskilda händelser, och det är ibland möjligt att höra dem på Renaissance mässor och andra evenemang som firar den europeiska kulturen under renässansen. De tidigaste exemplen på madrigaler verkar hittills from 14th-talet Italien. Dessa tidiga versioner av formuläret sjöngs allmänhet med två till tre personer, som blandade sina röster på en avgränsad men oftast enkla harmoni. Eftersom blanketten spridda över Europa blev det allt mer komplexa och stiliserat, tills en Madrigal blev en mycket formell, fantastiska stycke musik som kan vara ganska haunting, trots att en sekulär tema. Många associerar madrigaler med renässansen, även om formen spelades vida omkring fram till 1800-talet.

England i synnerhet har länge varit känd för sina madrigaler, med många kompositörer, exempelvis Thomas Morley och Orlando Gibbons . Senare kompositörer av madrigaler i Europa fokuserade på pjäsen av många röster i en komplex och mycket utsmyckade harmoni, ibland nästan grumlar ord och tema musik. Bristen på ackompanjemang också framträdanden kompetensen hos sångarna, men det kan agera för att belysa sångare som är mindre begåvade också. Det finns ingen blankett för en Madrigal, med andra ord, ingen rim system dikterar vad är en Madrigal och vad är inte, och musiken inte behöver följa en särskild mätare. Av konvention, avslutar en rimmad kuplett mest madrigaler, även om detta inte alls är skyldig. Musiken kan också bestå för alla tillfällen, med madrigaler visas på högstämda partierna, begravningar, och en rad andra evenemang.

Singing en Madrigal är utmanande, speciellt när man integrerar flera harmonier. Vissa sångare har problem med att vara på rätt spår när de får höra andra sångare sjunga olika delar av musiken, vilket kan resultera i hoppar eller tveksamhet i musiken. När en välutbildad och samordnad kör utför, dock är resultatet ganska utmärkande. Många Choral grupper registrera sina madrigaler, så att fans kan köpa dem för hem njutning, och jämföra madrigaler med religiös musik blanketter från samma period i historien kan vara ett intressant och upplysande sätt att tillbringa en kväll.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.