Vad är en Kalimba?

En kalimba är ett musikinstrument som också kan kallas den afrikanska tummen piano. Det är vanligtvis av antingen trä plattform eller något urholkad träblock, ungefär samma storlek som en vuxen hand. På toppen av delen av trä, är metall pinnar spelas genom att plocka med tummen. Det ursprungliga instrumentet inspirerar kalimba är mbira, ett afrikanskt instrument med anor århundraden. Kalimbas blev kända i resten av världen när Folkmusikforskare, Hugh Tracey som var känd för sina studier av Väst-och Centralafrika musik, började skapa och exportera sina egna stilar av instrumentet efter det att han flyttade till Afrika på 1920-talet.

Noten arrangemang på en kalimba är mycket annorlunda än den linjära utvecklingen av anteckningar som finns på många instrument. Lägsta tonerna i instrumentet är på mitten och längst pinnarna. Varje tine på var sida om mitten blir kortare, vilket skapar högre toner. Även om det finns flera olika sätt en kalimba kan anpassas, skapas Tracey ett baserat på G-skala. Det kan ta lite tid att vänja sig att spela toner som ligger intill varandra på den musikaliska skalan med olika tummarna, men ljudet som produceras, är väl värt ansträngningen.

Beroende på vilken typ av valda stilen, kan kalimbas ha ljus ljud, om pinnar-även kallat lameller -är knutna till en platt trästycke. När en urholkad träbit används, har man ofta en central litet hål placerade under längst tine. Placera tummen över hålet, eller flytta den in och ut ur hålet efter en anteckning spelas kan skapa ett lätt vibrato ljud. Kalimbas som är urholkad har en rikare, mer resonant ljud, liknande en xylofon, men tystare. Du kan hitta kalimbas i flera olika storlekar, och de är vanligtvis görs i Celeste, diskant och storlekar alto. Den celeste stil har 17 pinnar, och görs på en platt ombord, vilket ger en klarare och högre ljud. Diskant kalimbas använda urholkad rutan struktur. Alto kalimba har vanligtvis 15 pinnar och en lägre, djupare not sortiment.

Du kommer att höra mbira eller kalimba i rikligt med afrikansk musik, och även i Afro-caribbean musik. Många moderna musikformer i USA använder också instrumentet. Funk fusion bandet Earth, Wind and Fire använder instrumentet utförligt. Hugh Tracey kalimbas är fortfarande mycket populära och säljer från $ 100-$ 120 US dollar (USD). Andra tillverkare gör andra stilar av instrumentet varierar antalet anteckningar och ändra den typiska rektangulära formen att runda eller halvcirkelformade former.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.