Vad är en Gibson Girl?

Gibson Girl är en välkänd amerikansk bild, anses vara den första ideal American beauty. Skapad av konstnären Charles Dana Gibson, det Gibson Girl dök upp i dussintals tidningar och reproduktioner, blev en av de ikoniska bilder av de tidiga 20th century. Fram till första världskriget, timglaset kropp och aristokratiska dragen av flickan ansågs vara en standard som många amerikanska tjejer ville imitera, och en romantisk bild av kvinnliga egenskaper.

Charles Dana Gibson var son till en arbetarklass familj, lärt av sin far att göra under en lång tids sjukdom. Han gick på konstskola under några år, innan ekonomiska problem tvingade honom att hoppa av. På 1880-talet anställdes Gibson av Life tidskriften göra med penna och bläck illustrationer. Trots hans brist på en avslutad konstutbildning, av den tidiga 1890-talet, var Gibson ger arbete åt flera stora publikationer i New England.

På en resa till Europa för att studera konst, mötte Gibson sin egen idol, den engelska illustratören George du Maurier. Inflytande av Du Maurier stil, började Gibson att skapa skisser av kvinnor. Även om många sociala belles påstod sig vara den ursprungliga modellen för ritningar, många tror Gibson var inspirerad av hans hustru, Irene Langhorne.

Den bild av skönhet presenteras i Gibson arbete har sina rötter i klassiska verk av den romantiska eran. Hon är lång, med en tydlig timglas figur, oftast fastsatt i en korsett. Hon har uppenbarligen lång, rinnande vågor i håret, som dras tillbaka demurely i en upswept frisyr. Hennes näsa och mun är små och väl definierade, men hennes ögon är större. Hon kännetecknas av high fashion och dyra kläder, bilden av en väluppfostrad ung dam.

Inom några månader efter hennes första offentlig visning utfördes Gibson Girl bilden bort i en storm av marknadsföring. Reproduktioner placerades på varje typ av produkt, från tapeter till rätter och skedar. Vissa historiker hänvisar till Gibson Girl vurm som inspiration för alla senare reproduktivt arbete, såsom det stora utbudet av objekt finns med Musse Pigg på dem. Från sekelskiftet 20th Century tills kriget bröt ut i Europa, var Gibson Girl den fullständiga bilden av mode, skönhet och social framgång.

Förändrade synsätt på kvinnor kan leda till undergång för denna populära ikonen. Medan hon skulle framställas som att spela spel med män och även vinna, var Gibson Girl inte en politisk person, och drogs vanligtvis att uttrycka traditionellt kvinnliga roller. Med ökningen av suffragetterna i Amerika, mode förändrats avsevärt. Long Gone var bindande korsetter, till förmån för klänningar som kan vara både kort och formlös. Tråkigt nog såg Gibson Girl som en kvarleva från det förflutna, omgiven av flappers och gangster's Molls.

Trots hennes falla från skicklighet, är Gibson Girl en älskad amerikansk bild. Fram Gibsons teckningar blev framstående, var amerikanska flickor ofta en källa till löje i europeiska länder. Ogillade för att vara framåt, outbildade, och ofta guld-grävning, den amerikanska flickan fick en makeover genom Gibsons arbete. Genom att kombinera de ideal traditionellt kvinnlig skönhet med kurage och vett av amerikanska ungdomar, skapade Gibson en unik bild av den perfekta kvinnan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.