Vad är en Diorama?

Ett diorama är en noggrant iscensatt modell som kan användas för olika ändamål. Många museer och läroanstalter använda dioramor som pedagogiskt verktyg för att förmedla information på ett intressant och dynamiskt sätt som tilltalar tittarna. Ett diorama kan också användas som en arkitektonisk modell för att förmedla formen och formen av en föreslagen byggnad. Många studenter ser också dioramor vid något tillfälle för olika klasser, särskilt i låg-och mellanstadiet.

Klassiskt, ett diorama monteras inuti en låda. Insidan av lådan är målade för att skapa en bakgrund, som varierar beroende på önskad effekt diorama. Sedan finns olika objekt placeras innanför diorama att skapa en scen. Exempelvis kan ett naturhistoriskt museum inrättat en scen som skildrar dinosaurier på en förhistorisk slätt. Förutom dinosaurierna skulle diorama förmodligen även historiskt korrekta växter och andra funktioner för att göra diorama mer intressant att titta på.

Museum dioramor är ganska känd. Många museer använder dioramor som pedagogiska verktyg för att ställa scenen för en samling eller visa, och att ställa sina samlingar till liv för besökare. Normalt är varje diorama åtföljs av en plakett, ljudspår eller informations-broschyr som förklarar vad som är inuti. Vissa museer kan också ändra innehållet i sina dioramor att spegla årstidernas växlingar, och ett diorama ibland inkluderar rörliga funktioner också.

Storleken på en diorama kan variera. Skolbarn göra dioramor på saker som shoeboxes, dessa små modeller är konstruerade att föra lektionsplaneringar till liv på ett sätt som är lätt för studenter att utföra. De också uppmuntra studenter till forskningen saker och föra tillbaka information att dela med resten av klassen. Ett museum diorama är mycket större, ofta med naturlig storlek föremål och artefakter så att tittarna känner sig mer anknytning till platsen.

Beroende på utformningen, ett diorama kan ger ett litet fönster in i en scen, eller det kan användas för att skapa ett svepande panorama-modell som är designad för att göra betraktaren känna att de står mitt på scenen. I betydelsen av en arkitektonisk modell, är diorama utformad att manipulera så att människor kan se det från olika vyer, och människor får möjlighet att nå i och flytta delar av diorama. Den rörliga delar ger människor möjlighet att se hur subtila förändringar kan påverka den allmänna utseende av struktur, och de kan vara användbara för att illustrera olika byggnadsprojekt alternativ.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.