Vad är en Cyclorama?

En Cyclorama är ett stort panorama målning som visas i ett cylindriskt rum så att målningen löper runt väggarna. För människor stod i rummet, gör målningen de känner sig som om de står mitt på scenen som skildras, eftersom de är helt omringad. Cycloramas var oerhört populär genom det sena 19th century, innan de fördrivits av filmen.

Uppfinningen av Cyclorama brukar krediteras Robert Barker, en irländsk företagare som visas det första kända Cyclorama 1787. Förmodligen, inspirerades Barker av de svepande utsikten från en bergstopp, och ville dela upplevelsen med andra. Hans uppvisning visade sig oerhört populär, och snart andra målare hade tagit upp modefluga, skapar cycloramas egna och skapa en ny form av underhållning.

Under glansdagarna på Cyclorama, reste mest cycloramas, rullas upp och inslagna mellan skärmar. En Cyclorama skulle visas på en plats i ett par veckor innan den ersattes av en ny scen, säkra ett regelbundet flöde av besökare till de anläggningar som är speciellt konstruerade för att visa cycloramas. Vissa cycloramas roterat ännu, så att folk kunde ligga stilla och titta på landskapet rullar förbi. Eftersom målet med en Cyclorama är att få människor att känna att de är inne på scenen, de flesta av dessa målningar var ganska stora, och rum skulle vara särskilt utformad för att rymma dem. Landskapet var ofta större än livet, och i många fall perspektivet var detaljerad omsorgsfullt, för att bevara illusionen att man faktiskt står på scenen. Vissa cycloramas kom också med stödjande dioramor, kopplar av i en tredimensionell scen.

Dessa väldiga panorama målningar väckte sevärdheterna i världen till samhällen stora och små, visas på mässor och skådespel samt hallar Cyclorama. Med tillkomsten av filmen, den Cyclorama bleknade från allmänhetens ögon, och många av dessa målningar fick molder bort eller hackas upp och säljs. Några komplett cycloramas kvar på displayen i museer, för folk som vill se dessa intressanta historiska kuriosa för sig själva. En berömd Cyclorama, som ligger i Atlanta, Georgia, skildrar slaget vid Atlanta, och museet har också en rad inbördeskrig artefakter på displayen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.