Vad är en Bodhrán?

bodhran är en rund ram trumma spelat irländsk folkmusik. I allmänhet är en bodhran ungefär en fot (30cm) i diameter. En huden sträcks hårt över ena sidan av bodhran som skall skapas för att skapa ljud, medan den andra sidan är de lämnas oskyddade att ändra tonhöjden med ettor hand. Traditionellt huden på bodhran gjordes av get, men modern bodhran trummor är ofta gjorda av syntetiska material.

Ursprunget till bodhran är öppna för viss debatt, eftersom de första skriftliga en bodhran datum det tidiga nittonhundratalet, medan många anspråk bodhran ursprung mycket längre sedan än så. En allmänt accepterad ursprung bodhran är att den invandrat till Irland från antingen Asien eller Afrika, som kommer med den keltiska migreringar till Irland från Europa. Den bodhran skulle förvisas sedan till ett liv som ett verktyg för krig, som används på ungefär samma sätt som andra krigstrummor i olika kulturer runt om i världen.

Så småningom började bodhran används som en enkel noisemaker, med liten eller ingen rytmiska aspekt, vid skörd festivaler och andra festligheter. Det var inte förrän på 1960-talet att bodhran gjort sig in i traditionell irländsk musik, när musikern Sean O'Riada av hövdingarna började använda bodhran i traditionella arrangemang. Instrumentet fick snabbt popularitet, och av 1970-talet och förekommer i många traditionella musikgrupper, samt informella music sessions. Det finns tre huvudsakliga hand stilar, och fem stick stilar, som kan användas för att spela bodhran. I varje hand stilar, är höger används för att slå huvudet på trumman, medan den vänstra handen är fördelad på baksidan av huden att anpassa den resulterande planen. Handen stilar skiljer sig åt i hur slående uppnås, vilka delar av handen-knogar, fingrar eller Palm-används, och hur många fingrar används. i staven stilarter bodhran spela, är en pinne som används för att producera ljud. Ett stick kan ha en eller två huvuden, och kan stöta rak eller rullade in på bodhran. Den vanligaste spelstil av bodhran, kallas Kerry stil, spelas med två headed-stick. Den bottengavel används för att producera den rytmiska beat av melodi, medan den övre gaveln producerar ornamentik och rullar.

etymologin av ordet bodhran är lite angripna, med tanke på osäkerheten om instrumentets ursprung. De som tror att bodhran har anor inte mycket längre än det tjugonde århundradet ofta finna att det är en förkortning av ordet tamburin till bourine , senare flyttats till bodhran. Ordet är korrekt uttalas bow-rawn, även om olika dialekter har något olika uttal (BORE-on, boh-Rahn, och BOH-Rahn, till exempel). En allmänt accepterad etymologi till detta ord kopplas till Gaelic ordet bodhar vilket betyder döv eller dovt klingande, anspelar på den avtrubbade slå bodhran gör vid kollision.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.