Vad är Tejano Music?

Tejano musik är ett musikaliskt ljud född i Texas mellan den spansktalande befolkningen i den regionen. Även kallad Tex-Mex, Tejano musik är ofta som Texas eller spansk-Texas och representerar den musikaliska ljudet av området. Den springa gatlopp i spansk och mexikansk inspirerade ljud från Mariachis och bandas, till dragspel och band snöre.

Tejano musik påminner om regionala variationer klass traditionell spansk musik, med moderna orkestrar, spelmän och sångare falsett . Det kombinerar folkmusik, country, rock och blues i Texas för att göra en sund distinkt "Tex-Mex". Musiken fick sitt namn och ljud från blandningen av kulturer som mexikaner fast norr om Rio Grande i Texas.

Tejano musik, liksom de flesta musik runt om i världen, blandar många olika stilar. Det finns olika konstellationer av band, instrument, sångare och ljud, och förlitar sig på flöjt, gitarr, trummor och dragspel. Ett populärt instrument särskilt viktigt i den ökande Tejano musik är Bajo klockaren, en spansk 12-string bass guitar. Tejano började med en spansk folk ljud framkom med polskor och valser, snart bildat orkestrar, och sedan 1980 har inneburit tangentbordet och pop och rock influenser av amerikansk populärkultur ljud.

Av de tre huvudsakliga typer av Tejano musik, Conjunto är den mest populära. Conjunto musik skapades och definieras av Narcisco Martinez på 1930-talet när han kom dragspelet in i en framträdande position i Tejano musiken, och kombinerade det med bajo klockaren och en trumma för att bilda Conjunto. Den andra typen av Tejano musik, orkester, införs en blåssektion, tillsammans med en elgitarr och synt. Den tredje typen, modern Tejano blandar de två andra former, och inför ett mer modernt sound med stor betoning på synthesizer.

Tejano musik har sina rötter i 1745 när spanska pionjärer avgjorde Rio Grande dalen. Efter att införliva EU-ljud på 1850-talet, började Tejano musik innehåller låtar i en mängd folk-och traditionell musik. Sånger var ofta av folk lyriska ven, i svåra tider, kärlek och klasstrider. Med början på 1920-talet, stora skivbolag, som Columbia, började sälja inspelade Tejano musik. Genom marknadsföring, distribution och inrättandet av tex-mex skivbolagen växte Tejano musik i popularitet från 1920-talet till 1970-talet, när den etablerat sig som en stor musikalisk klang som fått "rock stil" fans och började sätta på konserter.

Tejano musik i slutet av 20th century ingår engelska till låtar, började assimilera en amerikansk country och rock ljud, och utvecklas popularitet genom sådana handlingar som Los Lobos, Los Lonely pojkar, La Mafia, La Sambra, Patsy Torres och Selena. Tejano musik kan höras över hela världen, och sedan 1920 har varit en viktig ljud i det område som gav dess födelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.