Vad är Stop Motion?

Varje filmprojektet är i huvudsak en rad enskilda fotografier tillräckligt snabbt framför tittarens öga för att ge en illusion av rörelse. En populär animation teknik som drar fördel av denna illusion kallas stop motion . Tecknade filmer kan anses stop motion, liksom tillkomsten av en gigantisk apa i filmen King Kong eller en grupp dansande russin i en populär serie reklamfilmer. Istället för att filma en riktig apa eller russin, är en modell filmad frame-by-frame, med animatör göra små justeringar efter varje ram exponering. När alla dessa enskilda bilder projiceras med en hastighet av 24 bilder per sekund, borde den animerade filmen ser nästan lika naturligt som levande aktörer som utför samma rörelser. Stop Motion kan vara en mycket arbetsintensiva och tidskrävande process, vilket är varför de flesta stop motion filmer är relativt kortvarig.

För att filma en lera modell Raisin sjunger en sång Motown, till exempel måste animatör avgöra första precis vad den färdiga sekvensen ska se ut. Modellen kan behöva ta en mikrofon, sjunger en linje från sången, göra en snurrande dans röra sig och falla på knä. För att återskapa denna sekvens skulle animatör filmen leran modellen nå en hand mot en mikrofon, men bara 1/24th av en sekund i taget. Om rörelsen ska ta två sekunder att utföra i realtid skulle stop motion animatör måste skjuta 48 ramar och justera modellen hand och arm en aning efter varje ram. Om animatör ville skapa en snabbare, komiska effekt, han eller hon kunde skjuta färre bildrutor och göra större rörelser per ram. Vissa tidiga stop motion komedi sekvenser besköts 8-10 bilder per sekund och beräknas uppgå till 18-24 bilder per sekund. Ibland kan en animatör kommer första filmen leva aktörer utför en scen i realtid, då återskapa scenen med hjälp av animation ritningar eller modeller. Denna teknik används ofta i långfilmslängd tecknade filmer för att presentera en mer realistisk känsla av rörelse. Speciella datorprogram kan också användas för att extrapolera alla enskilda bildrutor som krävs för att animera en karaktär önskade rörelser. Ett tecken kan vara placerad på ena sidan av ett rum, till exempel, och programmet kunde beräkna hur många bilder det skulle ta att gå en sådan karaktär att den andra sidan. Vissa stop motion animatörer föredrar att arbeta i team, med enskilda medlemmar att flytta en specifik karaktär eller bakgrundsbild samtidigt mellan ramar. En av de vanligaste användningsområdena för stop motion bland amatörfilmare är samordnad förflyttning av döda ting eller människor. En volontär aktör skulle kunna filmas hoppa i luften frame-by-frame, till exempel. Eftersom kameran inte fångar de ögonblick när skådespelaren är på marken, den färdiga filmen skulle visa honom eller henne till synes svävande i luften. Tennsoldater kan också ordnas och filmade en bildruta i taget för att skapa en animerad slagfält. Vissa videokameror med ram-by-frame kapacitet kan också användas för att skapa stop motion filmer, trots att bildfrekvensen per sekund kan vara närmare 30 bps, jämfört med 24 fps till traditionella filmkameror.

Skapa stop motion filmer kan vara en mödosam process, med produktivitet mätt i sekunder per arbetsdag, men den färdiga produktionen är ofta fascinerande att se.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.