Vad är Sorcerer?

Sorcerer är en operett av Gilbert och Sullivan. Sir William Schwenck Gilbert skrev librettot, och Sir Arthur Seymour Sullivan komponerade musiken. Sorcerer var deras tredje operett tillsammans, följande efter Thespis och juryrättegång . Den hade premiär i London en Opera Comique, Richard D'Oyly Carte teater, den 17 November, 1877.

Parody var en av Gilberts favorit yrken, och de vises är en burlesk av Gaetano Donizettis opera melodramatisk, Kärleksdrycken , Elixir of Love på engelska. I Donizettis opera, är en bonde kär i en rik dam och köper en kärleksdryck för att vinna henne, med alla sina pengar. Drycken är en bluff, bara vin och drack det gör honom full, övertygande damen i fråga att nöden hennes löften till någon annan. Eftersom drycken var garanterat går bonden tillbaka till kvacksalvare, som ordinerar en andra flaska. Bonden ansluter sig till armén för att samla ihop pengarna, men hans rika farbror dör, hans provision köps tillbaka av de rika damen som går med på att gifta sig med bonden, den andra friare återkallar vackert, och kvacksalvare förkunnar hans lyckade dryck.

Sorcerer äger rum i byn Ploverleigh, där Alexis, en väl född pojke, förbereder sig för att underteckna ett äktenskapsförord med Alexis, en ung dam i hans egen station med hela byn på plats för att fira. Under förberedelserna får vi veta att Alexis far, Sir Marmaduke Pointdextre och Aline mor, Lady Sangazure, hade en gång älskat varandra, och att en annan bybo, Constance Partlet, är förälskad i kyrkoherden, men kyrkoherden, herr Daly anser sig en bekräftad ungkarl. Eftersom byn samla avgör Alexis att agera på hans övertygelse att äktenskapet ihopkopplingar inte bör vara beroende av rang. Han anställer Besvärjaren, John Wellington Wells, för att ge en kärleksdryck för att alla närvarande, serveras i tekanna till ovetande gäster. Alla som inte är gifta redan kommer att förälska sig i den första person av motsatt kön som de ser på att vakna. Alla dricker och somnar.

Akt II öppnas efter den övre skorpan i byn har tagit hem för att förhindra att de kör i alla svårigheter genom att drycken agerande. Alexis vill gå Aline i dricksvatten, för att försäkra sina romantiska, men hon vägrar. Resten av byborna vaken, och i Gilberts goda händer, kaos inträder. Constance par av med notarien som kom att bevittna äktenskapsförord, Sir Marmaduke med fru Partlet, och Lady Sagazure med Sorcerer.

Aline ger i och dryck, och snabbt blir förälskad i Mr Daly, men Alexis är inte så glad. The Vicar såg svårigheten, erbjuder sig att lämna området, men detta skulle inte räcka för att ställa saker och ting, eftersom Aline inte längre älskar Alexis. Mr Wells opines att förtrollningen kan upphävas endast av offer antingen själv eller Alexis till fiend Ahrimanes. Byn röster, och de vises förlorar och sväljas av jorden. De bybo har frigörs och återvända till eller gå med deras verkliga älskar, och en annan fest hålls för att fira.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.