Vad är Pointillism?

Pointillism är en målningsteknik som innebär att lägga mycket små prickar eller stänk färg på en duk. Termen "Pointillism" var faktiskt en nedsättande myntat av kritiker av detta måleri under 1880-talet, tekniskt sett, är Pointillist konstverk anses vara i neo-impressionismen målarskola. Kanske det mest kända exemplet på Pointillism återfinns i målningen Sunday Afternoon på ön La Grande Jatte , målad av Georges Seurat i slutet av 1880-talet. Pointillist verk är ganska tydlig, och optiskt de är mycket intressant eftersom de bygger på knep för ögat och sinnet. Genom att skilja ut färg i små prickar av färg, konstnärer bryta deras färger i sina mest grundläggande element. På nära håll, en Pointillist målning kan se något förvirrande, men som tittaren ryggar undan, kommer bilden i fokus. Detta beror på att ögon och sinne samverkar för att blanda prickar av färg till en jämn bild, ungefär som människor tolkar pixlar på en datorskärm som en enda bild. Faktum är Pointillism mycket lik den CMYK tryckprocessen används för att framställa många tryckt material, försöka förstora en sida i en tidning för att se de enskilda punkter av färg som ditt öga har utjämnade för dig.

Neo-Impressionism inleddes med Georges Seurat, Henri-Edmond Cross, och Paul Signac, två konstnärer som arbetade i slutet 19th century. Denna konstskola kan ha hämtats från impressionistisk skolan, men det utvidgas radikalt på begrepp som impressionisterna behandlas. Neo-impressionistiska verk präglas av ovanliga och intressanta användningar av färger, former och linjer som gör dem igenkännliga för studerande i konsthistoria. Det banbrytande arbete impressionistisk rörelse när det gäller användandet av ljus, ämnet och färg som verkligen en väg till Neo-impressionisterna att följa, men de tog det ytterligare, tänja på gränserna för måleri.

Pointillism kan också ibland kallas Divisionism eller Chromoluminarism, med hänvisning till de villkor som Seurat själv använde. Seurat trodde att målning och konst kan närmade vetenskapligt, åberopa reglerna om optik och uppfattning för att få dynamik och känsla för sitt arbete. Konstnären också insett att använda varma färger kan göra en bit känns mer vänlig och glad, medan mörka färger och ojämna linjer kunde helt ändra stämningen i hans pjäser.

Många fina exempel på Pointillism kan ses runt om i världen i samlingarna hos museer. Det kan vara intressant att experimentera med att titta på en duk från olika avstånd för att se hur detta påverkar din uppfattning om färg och form. Om du har möjlighet att tillbringa en längre tid med en bit Pointillist arbete, ta en närmare titt på samspelet mellan färger, penseldrag och former på duken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.