Vad är Dreamgirls?

Dreamgirls är en Broadway-musikal och en film. En fiktiv berättelse, löst baserad på erfarenheter från ett antal av rhythm and blues och soul akter, däribland The Supremes och Shirelles, Dreamgirls följer en Chicago flickor trio på vägen till stjärnstatus. Amatör afroamerikanska grupp, Dreamettes, går in i en talangjakt i Detroit 1962, där de möter en blivande chef som låter dem sjunga back-up för en regional stjärna. Sångare i gruppen, vilket ansågs alltför full-figured ha stort intresse, är fördrivna, och handlingen följer öden de ursprungliga tre Dreamettes under de närmaste 13 åren. Berättelsen innehåller anspelningar på verkliga grupper och evenemang, och det musikaliska och film om de inte har några betydande skillnader, är ganska lika.

Dreamgirls hade sina rötter i ett projekt som utvecklades för Nell Carter. Det började med namnet One Night Only och sedan ett arbetsnamn Project # 9 , som var tillfälligt på hyllan när Carters karriär tog en annan riktning. Ränta på ett nytt kvartal ledde till ytterligare utveckling och workshopping under namnet Big Dreams , EM och med ytterligare workshopping och flera förändringar av personal, projektet döptes Dream Girls . Med finansiering från David Geffen och Shubert familjen, bland andra, samt omarbetningar den musikaliska Dreamgirls öppnades på Imperial Theatre på Broadway i december 1981 och pågick fram till 1985. Det premiärkvällen rösterna ingår Jennifer Holliday, Sheryl Lee Ralph, och Loretta Devine som trion medlemmarna.

filmversionen av Dreamgirls också haft en komplicerad väg att dess öppning. David Geffen höll filmrättigheter och först försökt att arbeta med textförfattare och producent Howard Ashman att anpassa det musikaliska som en film för Whitney Houston. En produktion med regissören Joel Schumacher, medverkande Lauryn Hill och Kelly Price var både börjat och slutat bygger på framgång och misslyckande i andra filmer. Dreamworks version kom till stånd genom insatser av regissören och manusförfattaren Bill Condon. Filmen stjärnmärkt Beyoncé Knowles, Jennifer Hudson och Anika Noni Rose som medlemmarna i trion, Jamie Foxx som deras manager, och hade även Eddie Murphy och Danny Glover i gjutjärn.

musikaliska Dreamgirls var nominerad till 13 Tony Awards och vann sex. Den vann också fem Drama Desk Awards och två Grammy Awards. Filmen Dreamgirls var nominerad till åtta Academy Awards och vann två. Den vann också många andra utmärkelser, inklusive tre Golden Globes och en Grammy.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.