Vad är Don Giovanni?

Don Giovanni är en dramma giocoso -en kombination av allvarlig dramatisk handling och glädje-i två akter av den österrikiska kompositören Wolfgang Amadeus Mozart, som även är känd för andra operor såsom Trollflöjten, Così fan tutte , och Figaros bröllop , samt hans många symfonier och andra verk. Don Giovanni bestod år 1787 med ett libretto av Lorenzo Da Ponte, som också skrev librettos för Figaros bröllop och Così fan tutte . En av trettio eller flera operor centrerad kring Don Juan, kan Mozarts Don Giovanni har skrivits för att förbättra en annan version i endast en handling. Da Ponte både till ursprungliga materialet och drog idéer från Molières pjäs Dom Juan , bland annat dramatik. Premiären av Mozarts Don Giovanni ägde rum i oktober 1787 i Prag.

Historien om Don Giovanni är inställd på sextonhundratalet Sevilla. Don Giovanni, maskerad, är inne i hemmet i Commendatöre, Don Pedro, antingen ha förfört hans dotter Donna Anna, eller i färd med att göra det. Don Giovannis tjänare, Leporello, är stationerade utanför att stå vakt. Ändå Don Pedro avkastning och konfronterar Don Giovanni. De slåss, och Don Pedro dödas. Don Giovanni och Leporello fly, och Donna Anna och hennes fästman, Don Ottavio upptäcka kroppen och sörja Don Pedro.

På vägen, Don Giovanni och Leporello komma på en kvinna Donna Elvira, klagar över den älskare som övergav henne. Don Giovanni tar den i hans huvud för att trösta henne, tills han känner igen henne och inser att han är en hon klagar på. Medan Don Giovanni smyger bort, håller Leporello hennes uppmärksamhet.

Don Giovanni nästa drag försöker förföra bruden, Zerlina, på ett bröllop i en närliggande by. Han har fått brudgummen, Masetto, ur vägen, och är i färd med charmiga bruden, när Donna Elvira anländer och varnar bruden, säger hon som hon har att göra med. Donna Anna och Don Ottavio in, hälsning Don Giovanni som en vän, även Donna Elvira säger åt dem att inte lita på honom. När han sjunger på längden, men erkänner Donna Anna honom som förföraren föregående kväll, och identifierar honom till Don Ottavio.

Don Giovanni planer på ett parti som han kommer att bjuda byborna att öka sina erövringar och blad. Masetto avkastning, och Zerlina vinner honom tillbaka. Don Giovanni avkastning och frågor hans inbjudan. Donna Anna, Donna Elvira och Don Ottavio, som nu maskerade, planerar att delta i partiet och utnyttja möjligheten att fälla Don Giovanni. På festen drar Don Giovanni dansar med Zerlina, och sedan ut henne. Hon skriker, och Masetto följer, men Don Giovanni skyller Leporello och erbjuder sig att döda honom. Den maskerade trio konfronterar honom, ta bort deras masker, men han står upp för dem. i akt II, försök Leporello att avgå, och Don Giovanni ger honom en börs i stället för att acceptera, och de går vidare till nästa erövring. Donna Elvira står på sin balkong, kämpar inom sig själv över sin kärlek till Don Giovanni. Han sjunger till henne underifrån och återtar sin tjänst, men när hon kommer ner, skickar hon honom med Leporello, med vilken han har bytt slängkappor, så att han kan förföra henne jungfru. Men han blir avbruten av Masetto och andra byborna söker Don Giovanni. Som Leporello, instruerar han dem att hitta sin quary, och ger därefter Masetto stryk. Zerlina kommer att trösta honom.

Leporello når Donna Annas gård, och försök att komma bort från Donna Elvira, men blockeras av infarten till Donna Anna och Don Ottavio på ena sidan och Zerlina och Masetto på andra . Han är tvungen att identifiera sig, och lyckas fly. Möte med Don Giovanni på nytt, denna gång på en kyrkogård, är han genomgå en berättelse om förförelse av sin flickvän, när plötsligt avbryts av Don Pedro, som talar till dem genom en staty, som inskriften lyder, "Jag väntar hämnd på den som dödade mig. "Leporello är livrädd, men Don Giovanni inbjuder statyn på middag, och nickar sitt godkännande.

Don Giovanni går hem för att äta, och varelser sin måltid utan att vänta för sin gäst. Donna Elvira in, tiggeri Don Giovanni till reformer. Hon lämnar, men skrik utifrån, och Leporello går att kontrollera. Han kommer tillbaka talar om en sten man. Det finns en knackning, svarar Don Giovanni, och statyn in. Bli inbjuden till middag med statyn, instämmer Don Giovanni, men när han tar statyns hand, han allvarliga brännskador. Don Ottavio och Donna Anna plan för Ons under ett års tid, Zerlina och Masetto på en gång, kommer Donna Elvira ange ett kloster, och Leporello kommer att söka en ny mästare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.