Vad är Cosi fan tutte?

Così fan tutte är en opera buffa i två akter av den österrikiske kompositören Wolfgang Amadeus Mozart, som även är känd för sina många symfonier och andra operahus, inklusive Don Giovanni, The Magic flöjt, och Figaros bröllop. Così fan tutte bestod år 1789 med en ursprunglig libretto av Lorenzo da Ponte, som också gav librettos för Figaros bröllop och Don Giovanni, Premiären av Così fan tutte ägde rum i januari 26, 1790 på Burgtheater i Wien.

Historien om Così fan tutte är i sjuttonhundratalet Neapel och sker inom en enda dag. Det innebär romantik två officerare, Ferrando och Guglielmo med två systrar, respektive Dorabella och Fiordiligi. En gammal cyniker, berättar Don Alfonso, hörsel männen beröm kvinnorna dem att det inte finns något sådant som en trogen kvinna, och när de hävdar, föreslår en satsning. Han satsar på att om de lämnar en enda dag, kommer systrarna visa otrogen, där han föreslår att visa dem genom att låta dem låtsas att lämna, tillbaka i förklädnad, woo systrarna, och se vad som händer.

Systrarna är bestörta vid avgång av männen, och efter det bjöd dem farväl, förklara situationen för sin piga, Despina, som är kort förs in i insatsen av Alfonso. De två soldaterna gå in i förklädnad, låtsas vara förgiftad, och är kvar till systrarnas omsorg, medan Despina och Alfonso få hjälp, få tillbaka Despina förklädd som en läkare som låtsas att bota män. Den återupplivade männen begära en kyss från systrar, som båda vägrar. i akt II i Così fan tutte, männen fortsätta belägringen, men med dold Ferrando bedriver Fiordiligi och Guglielmo går framåt med Dorabella. Snart männen lyckas så väl, att en advokat, Despina i förklädnad igen, sänds för att upprätta äktenskapsförord. Don Alfonso gör en läglig ingång för att meddela att soldaterna återvänder-precis innan avtalen undertecknas. De maskerade männen fly och återinträda som sig själva och Don Alfonso händer dem äktenskapsförord som bevis på sitt svek. Saker verkar vara en återvändsgränd, till Don Alfonso avslöjar sin satsning.

Così fan tutte slutar med par parade bort, men det finns inga indikationer varken i librettot eller musiken för att avgöra om det är den ursprungliga par eller bildas när männen var i förklädnad. Detta lämnar direktören att besluta hur operan ska sluta i varje föreställning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.