Vad är Art Nouveau?

Art Nouveau är en stil som omfattar många konstformer inklusive målning, glas, möbler och arkitektur. Det framgick under det sena 19th century, och har påverkat konsten sedan dess. Stilen, som fått sitt namn från den franska, lieterally betyder "ny konst". Art nouveau hade inkarnationer hela västvärlden i början 20th century, särskilt Jugendstil i Tyskland och Skandinavien. Den kännetecknas av användning av stiliserade organiska former och dramatisk, slingrande linjer. Många av dess teman är hämtade från naturen, men presenteras ganska abstrakt. Jugendstil har sin inspiration i High viktoriansk stil, roccoco och japansk konst. Det har släktskap med samtida prerafaelitiska, symbolistiska, och konsthantverk stilar.

Art Nouveau arkitektur och design kan ses i många av världens städer, kanske mest bekant i Paris tunnelbanestationerna. Rennie Mackintosh var en viktig Art Nouveau arkitekt och möbelformgivare som arbetade i Skottland och England. Hans verk innehåller klassiska exempel på jugendstil. Glasvaror är ett annat viktigt område där Art Nouveau blomstrade, särskilt i arbetet med parisare, Lalique och Galle, och den amerikanska designern Louis Comfort Tiffany. Tiffany, Lalique, och andra utökades också stilen till smycken och diverse dekorativ konst.

Art Nouveau också medverkat i målningar, illustrationer och annonser av det europeiska forskningsområdet. Några av de mest kända artisterna i denna stil är Aubrey Beardsley, som bekant illustrerade Oscar Wilde's Salome , Thomas Malory's Le Morte d'Arthur , och periodiska Yellow Book , Alphonse Mucha, tjeckisk konstnär mest känd för sin affisch mönsterskydd, Gustav Klimt, en wiensk målare och muralist känd för sina tunga användningen av guld och mosaik-liknande mönster, Henri de Toulouse-Lautrec på Moulin Rouge fame och Edvard Munch, en norsk målare som producerade några av de mörkaste exempel på stilen i hans Frieze of Life serie målningar.

Art Nouveau efterträddes senare i den 20-talet av den framväxande art deco-stil, i vilket mer geometriska former och hade en ännu mer stiliserad utseende. Dock har Art Nouveau fortfarande något av ett inflytande i vissa dekorativ konst, speciellt smycken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.