Vem var Albrecht Dürer?

Albrecht Dürer var en tysk konstnär som arbetade under en period som kallas den nordliga renässansen. Han betraktas allmänt som en av de bästa konstnärerna i den tyska historien, och hans arbete hade ett stort inflytande på den europeiska konsten, i synnerhet Europas gravyr och grafik. Kopior av Dürers verk är allmänt publiceras i konst och historieböcker över hela världen, och många fina museer även behålla flera Dürers i sina permanenta samlingar. Det är väl värt att resa för att se konst Dürer, eftersom han var begåvad otroligt i ett antal konstnärliga medier.

Dürer föddes i Nürnberg 1471. Hans far var en guldsmed, och det antogs att han skulle plocka upp familjen handel. Dock blev det klart med 15-åringar som Dürer hade enorma potential som konstnär, och hans familj lärling honom till en konstnär för att utveckla sin skicklighet. Efter sin lärlingstid tog Dürer den första av flera resor till Italien där han utan tvekan träffade berömda konstnärer av perioden och tog upp kunskaper och idéer som skulle visas i senare verk. När han återvände till Nürnberg, gifte han sig och öppnade sin egen studio.

Europa befann sig i en omvälvande period då Dürer bodde. Religion genomgick stora utmaningar och förändringar som ett resultat av reformationen, och mycket av Dürers verk ingår religiösa teman, vilket tyder på att religionen var ofta på honom. Europeisk konst var också genomgår stora förändringar, av vilka några följd av Dürer. Han förde realism i norr, till exempel, många av hans målningar och akvareller är så detaljerade och perfekt att det nästan ser ut som fotografier, en markant skillnad från rådande konstnärliga utvecklingen i norr.

Dürer revolutionerade också grafik, genom vidga gränserna för denna konstform att skapa otroligt detaljerade och vackra gravyrer och utskrifter block. Hans uppmärksamhet på detaljer och precision gjorde han skriver mycket populära, vilket tyder på att andra artister att de skulle kunna göra vinst genom grafik också. Vid den tiden var den traditionella beskyddare för konst flytta också, som flera medlemmar av borgarklassen började köpa konst, till skillnad från bara kungligheter och medlemmar av adeln. Enskilda målningar kunde hämta ofantliga summor från medlemmar av adeln, var utskrifter billigare, och de kunde användas för att säkra mer beskyddare som följd.

Förutom att vara en skicklig målare och grafiker, var Dürer också en matematiker. Under sin livstid publicerade han ett urval av avhandlingar på matematiska principer, särskilt proportioner och perspektiv. Han har också studerat klassisk konst, att integrera några av de teman den antika konsten i sitt eget arbete och samtidigt främja en ny genre: den landskapsmåleriet. 1528 dog Dürer, lämnar efter sig ett imponerande arv som ger resonans i den europeiska konsten och kulturen även i dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.