Vad är en vevlira?

En vevlira är ett stränginstrument med både ett tangentbord och ett hjul som fungerar som en båge som ständigt dras över strängarna genom att vrida på ett handtag eller vev. Det finns två typer av strängar på vevlira: drone eller Bourdon strängar att spela samma tonhöjd kontinuerligt, och melodisträngar att ändra tonhöjd när justeringar görs för tangentbordet. Båda typerna av strängar är inställda med hjälp av tuning pegs. Tangentbordet på en vevlira är ordnade som tangentbordet på ett piano.

Namnet vevlira tillämpades också, felaktigt, att den POSITIV, kanske för att den spelades också genom att vrida en vev, som har lett till en viss förvirring. Situationen namn är förvirrande nog som det är, dock, eftersom hurdy-is eller gurdy var också känd som: Bauernleier, chifonie, ghironda, leier, lyra, organistrum, rotata, Sambuca, och Sinfonia. Den hurdy-gurdy har fyllt många och olika roller i musikens värld. Den har använts av gatan musiker, tiggare, i kyrkomusik, att följa med dans vid offentliga fester och bröllop, i parader, i orkestrering av balett, på salong sammankomster, i kammarmusik och operor. Det har använts i Rameau skrev för vevlira, liksom Donizetti och både Leopold och Wolfgang Amadeus Mozart.

Nyligen "The Hurdy Gurdy Man" av sångaren Donovan förs instrumentet in i allmänhetens ögon, och ja, det nu finns något sådant som jazz vevlira. Noteras spelare inkluderar Nigel Eaton, Mike Eaton, Steve Tyler, Michael Muskett, Valentin Clastrier, Gaston Rivière, Patrick Bouffard, Gilles Chabenat, Marc Anthony, Cliff Stapleton, och Duncan Moss.

Det finns flera vevlira festivaler, inklusive Saint Chartier Festival, som hölls under sommaren och med tävlingar, och en Vevlira Festival firas i Lancaster, England på våren, med början 2007. Den Over the Water vevlira Festivalen hålls på hösten i Fort Flagler State Park i Washington, och hävdar att bandet hurdy-gurdies bildade det är den största på västra halvklotet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.