Vad är en svart komedi?

Det finns vissa ämnen eller teman som många skulle anse alltför tabu eller sjuklig att bli grunden för en traditionell komiska film. Verkligheten i krigföring, till exempel i allmänhet lämpar sig för dokumentärer eller allvarlig dramatisk film. Men regissören Stanley Kubrick's Vietnam krigsfilm Full Metal Jacket och Robert Altman's M * A * S * H * både behandla frågan om kriget med omisskännligt mörk humor. En film som tar den kontroversiella eller tabubelagt ämne på ett medvetet humoristiskt sätt är ofta kallas ett svart komedi . En svart komedi tenderar att använda ironisk eller hånfull dialog för att undanröja några av publikens förutfattade meningar om lämplig behandling av ett tabubelagt ämne. Den huvudpersonen i Kubricks Full Metal Jacket , till exempel, tillbringar en stor del av filmen muttrade sarkastiska kommentarer medan krigets fasor utvecklas kring honom. En svart komedi inte alltid har en tung eller sjuklig ton, dock. Ibland humor kommer från i huvudsak enkla tecken som råkar vara placerade i traditionellt dystra eller kontroversiella omständigheter. De tecken som kan ha liten aning om att deras yrken och livsstilar är moraliskt eller etiskt tvivelaktig till utomstående exempelvis målgrupp. En nyligen svart komedi, Sunshine Rengöringsmedel , har två kvinnor som startar eget brottsplatsen städservice, som sammanställer den fruktansvärda bilder av brottsplatser med upbeat uppnå den amerikanska drömmen. En svart komedi i regel inte i rygga dess mörkare alster, utan det omfattar vissa aspekter av den i en komiska eller satiriska sätt.

Morbid eller mörk humor kan vara en mycket subjektiv form av komedi, så producenter och regissörer av svarta komedier som måste bestämma om en viss scen går över gränsen för det acceptabla. Eftersom målgruppen en typisk svart komedi är inte mainstream, kan skaparna och ofta trycka på kuvertet när det gäller chockerande eller kontroversiell sekvenser. En svart komedi om Koreakriget, till exempel, skulle kunna innebära grafiska slagfältet eller operationssalar scener, men filmmakarna måste bestämma om de komiska inslagen är tillräckligt starka för att balansera de mer dramatiska eller kontroversiella sekvenser. En framgångsrik svart komedi bör ändå ses av publiken som en komedi, inte ett drama med ett fåtal fall av mörk humor.

Stanley Kubrick skapade också en annan film som många Film Critics anser vara en av de bästa svarta komedier som någonsin tillverkats. I Dr Strangelove , en mentalt obalanserad officer vägrar att påminna om en skvadron av amerikanska bombplan misstag förpliktas att släppa atombomber över Ryssland. Insatserna från olika diplomater och militärer att förhindra världens totala förintelse blir grunden för mörka komedi sekvenser. Samtidigt som ämnet i sig, skulle farorna med kärnvapenkrig, vanligtvis inte lämpar sig till komedi, Kubrick och skådespelaren Peter Sellers lyckas behålla filmens mörkt komiska ton genom lysande dialog och over-the-top karaktärsroller. Denna balans mellan komedi och patos är vad som utmärker en svart komedi från mer traditionella komedier.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.