Vad är en nationalsång?

En nationalsången är en låt som används i en officiell förmåga att representera och inspirera patriotism i ett land. Det spelar en roll som liknar ett lands motto eller flagga. Ibland en organisation i flera länder kommer också att ha en hymn. Olika genrer av musik har valt att vara en nationalsången. Musiken kan vara en fanfar en psalm, en marsch, eller en sång av någon annan typ. är ett lands nationalsång används vid viktiga sammankomster. Nationalsången i det land där den vinnande atlet i varje OS rättegång. Nationalsången används också i lokala idrottsevenemang, såsom baseball spel och Super Bowl.

nationalsången i USA är "The Star Spangled Banner", med musik av John Stafford Smith och ord av Francis Scott Key. Officiellt antagna 1931, skrevs texten på 14 September 1814 som Key, gripits av britterna, inspirerades av åsynen av den amerikanska flaggan över Fort McHenry morgonen efter en brutal brittisk attack. Han skrev: O säga, kan du se den gryningens tidiga ljus,
Vad så stolt vi hail'd i skymningens sköna!
Vems breda ränder och ljusa stjärnor, thro 'den farliga kamp,
Överföll vallarna vi watch'd, var så tappert streaming?
Och raketerna "röda reflexer, bomberna sprack i luften,
Gav bevis thro 'the night att vår flagga var kvar.
O säger inte att Star-Spangled Banner ännu våg
Överföll landet av den fria och Home of the Brave?

Key skrev de ord som passar Smiths melodi, som kallades "Att Anakreon i himlen. " Före 1931, både "The Star-Spangled Banner" och "My Country 'Tis av dig" användes både som nationalsånger.

Vissa nationalsånger har aldrig varit officiellt sanktionerade. Den hymn-like nationalsång av de brittiska öarna, "God Save the Queen" (eller kung), aldrig har fått officiell sanktion, men den har använts sedan mitten av sjuttonhundratalet. FN har en nationalsång med text av WH Auden och musik av Pablo Casals, som också är inofficiella.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.