Vad är en Fretless gitarr?

En fretless gitarr är helt enkelt en gitarr som inte har band. Ett band är en upphöjd, oftast metall, delvis på halsen på en gitarr eller andra stränginstrument som hjälper musiker spelar i samklang med grepp inom fret mellanrum. Frets lägga till ett rikare ljud speciellt akustiska instrument, medan en fretless akustisk gitarr är något dämpad eller producerar mindre reverberation, vilket ger en flackare eller dovare ljud. Av denna anledning flesta fretless gitarr typer komma i form av elektriska gitarrer, så att dämpas ljudet är inte lika märkbar. Det finns många föregångare till fretless gitarr. Mest klassiska stränginstrument, gör violin, viola, cello och ståbas, inte har band. Akustiska gitarrer i USA typiskt fortfarande har frets, även om det finns några få undantag. Utanför västerländsk musik, det finns många fler fretless akustiska gitarrer. En orsak till detta är att trimma kan vara mycket annorlunda utan frets, och icke-västerländska skalor för trimning kan föredras i vissa musik. I USA, var denna typ av gitarr kommer först fram på 1960-talet, och det har funnits flera gitarr virtuoser som spelar antingen en fretless gitarr eller bas, eller båda. Vanligtvis är dessa gitarrer är elektriska. De är fortfarande ovanligt och de kräver mer skicklighet att spela. Utan frets, eftersom alla spelare av en violin eller cello kan berätta för dig, din fingersättning måste vara helt exakt. Placera fingrarna bara lite fel, och du spelar fel not, eller spelar höjd eller sänkt. I rockmusik detta kan ses som en fördel, skapa något missljud.

världsberömda gitarristen Jimi Hendrix använde en Black Widow fretless gitarr i studion i slutet av sextiotalet, och enligt sajten Unfretted. com, stals gitarren. Unfretted fordringar Hendrix hade beställt en till strax före hans död. Frank Zappa används fretless gitarr i ett flertal inspelningar i början av 1970-talet, ofta för att trycka på kuvertet om ljud och dissonans med sin ovanliga version av rock.

Andra musiker som är kända för sitt arbete på fretless gitarr omfatta Steve Vai, Andy Summers och Pat Metheny. Vai är anses vara en riktig klippa virtuos och Summers är mest känd som gitarrist i The Police, men även för hans orädda och experimentella spela, särskilt i inspelade album efter att polisen bröt upp. Pat Metheny, utan tvekan ett av de bästa jazz gitarristerna i världen, använder instrumentet i några av hans pjäser. Hans jazz fusion musik är också anpassad till fretless arbeta eftersom han ofta experiment med musik från andra kulturer, där ljuden av en fretless är lämpligare.

Även om fretless gitarren inte kan vara det instrument för många rock och akustiska gitarrister, har inspirerat till en liten följande. Detta visas tydligt i New York Fretless Guitar Festival, som hölls i början av hösten med några års mellanrum. Festivalen funktioner massor av musikframträdanden på instrumentet, och det finns workshops och demonstrationer att närvara för dem bara att lära sig spela ett fretless.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.